Doğu Afrika kanserle ortak mücadele edecek
SAĞLIKSağlık hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle her yıl yüz binlerce insanın kanserden hayatını kaybettiği Doğu Afrikada ortak bir araştırma ve tedavi merkezi inşa edilecek Merkezin temeli 2020 başında Etiyopyada atılacak
ADDİS ABABA (AA) Doğu Afrika ülkeleri, son yıllarda giderek artan ve yetersiz sağlık hizmetleri nedeniyle binlerce kişinin ölümüne yol açan kanserle mücadele için ortak bir araştırma ve tedavi merkezi kuracak.
Doğu Afrika'da 8 ülkenin meydana getirdiği Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD), Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da gerçekleştirdiği “Kanser İnisiyatifi” toplantısında her yıl daha fazla can almaya başlayan kansere karşı araştırma ve tedavi uygulamalarının yapılacağı ortak bir tesisin kurulacağını açıkladı.
2020’nin başında Etiyopya’da temeli atılması beklenen merkez, IGAD’a bağlı ülkelerin vatandaşlarına hizmet verecek.
“Yüz binlerce insan tedavi bekliyor”
IGAD Yönetici Sekreteri Mahboub Maalim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tesisin 10 yıl önce inşa edilmesine karar verildiğini ancak kısıtlı imkanlar nedeniyle projenin sürekli ertelendiğini söyledi.
Maalim, bölgede yüz binlerce insanın kanser tedavisi beklediğini aktararak, “Bu hastalıktan ve yol açtığı sorunlardan kaçamayız.” diye konuştu.
Kanser İnisiyatifi’ni başlatan isimlerden Dr. Mulaku Game, toplantıda yaptığı konuşmada, kanserin AIDS, sıtma ve veremden daha fazla kişinin ölümüne yol açtığını hatırlatarak, “Kanser görmezden gelinemeyecek kadar çok insanı öldürüyor.” ifadesini kullandı.
1,5 milyon kişiye bir onkolog düşüyor
Etiyopya Sağlık Bakanı Amir Aman ise yeni merkezin temelinin 2020'de Etiyopya’da atılacağını ve projenin iki yıl içerisinde tamamlanmasının beklendiğini belirtti.
Merkezin tedavinin yanı sıra bir araştırma merkezi de olacağını dile getiren Aman, Doğu Afrika’da onkoloji uzmanlarının sayısının yok denecek kadar az olduğuna dikkati çekti.
Aman, "Doğu Afrika’da her 1,5 milyon insana yalnızca bir onkolog düşüyor." dedi.
Afrika’da sık görülen kanserlerin başında rahim kanseri, meme kanseri, prostat kanseri, bağırsak kanseri ve akciğer kanseri geliyor.
Etiyopya’da her yıl 67 bin yetişkin kansere yakalanırken bunların 47 bini hayatını kaybediyor. Çocuklarda görülen kanser vakalarında hayatta kalma oranı ise sadece yüzde 20.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.