Diyarbakırda Anne ve Bebek Ölümlerini Önleme Çalıştayı
SAĞLIKDicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yalınkaya: Anne ölümleri eskiden çok fazlaydı ama son yıllarda oldukça azaldı. Eğitimler ve tedaviler sayesinde anne ve bebek ölümleri daha da azalacak
DİYARBAKIR (AA) Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yalınkaya, "Anne ölümleri eskiden çok fazlaydı ama son yıllarda oldukça azaldı. Eğitimler ve tedaviler sayesinde anne ve bebek ölümleri daha da azalacak." dedi.
Diyarbakır'da "Anne ve Bebek Ölümlerini Önleme Çalıştayı" gerçekleştirildi. İl Sağlık Müdürü Mehmet Sait Avar, bir otelde gerçekleştirilen ve 9 ilde görevli sağlık personelinin katıldığı çalıştayda yaptığı konuşmada, Sağlık Bakanlığının anne ve bebek ölümlerinin önlenmesi konusunda yoğun çaba sarf ettiğini belirterek, "Bu çalışmalarımızda belki de bir çocuğu annesiz, bir anneyi de evlatsız bırakmamış olacağız." diye konuştu.
"Gebe kalan kadınları eğitmek lazım"
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yalınkaya ise anne ve bebek ölümlerinin, toplumun gelişmişlik düzeyiyle ilişkili olduğunu söyledi.
Yalınkaya, annenin bebeğini, bebeğin ise annesini kaybetmesinin ömür boyu bir travmaya neden olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Anne ölümleri eskiden çok fazlaydı ama son yıllarda oldukça azaldı. Eğitimler ve tedaviler sayesinde anne ve bebek ölümleri daha da azalacak. Özellikle önlenebilir anne ölümlerinin önüne geçmeye çalışıyoruz. 'Önlenemez' denilen anne ölümlerinin ise sağlıkta yapılacak gelişmelerle azalacağını düşünüyorum. Gebe kalan kadınları eğitmek lazım. Sağlık çalışanlarının da koordineli çalışması, daha olumlu sonuçlar verecektir."
"Erken doğan bebeklerde ölümler yüzde 20 oranında azaldı"
Doç. Dr. Sebahattin Kaya da, bebek ölümlerini azaltılması konusunda gebelik sürecinin önemine değindi.
Gebelik sürecinde anne adaylarının doktora düzenli olarak gitmesi konusunda tavsiyede bulunan Kaya, "Doğum gerçekleştirildikten sonra özellikle hastanede rutin kontrolleri yapılmalıdır. Anneler, bebekle ilgili bir sorun yaşandığında en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli ve anne sütü vermelidir. Yeni doğan yeni bakım imkanlarının gelişmesiyle erken doğan bebeklerde ölümler yüzde 20 oranında azaldı." ifadelerini kullandı.
Daha sonra İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Seyfettin Sarıbaş, anne ve bebek ölümlerine ilişkin sunum yaptı.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.