Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Faslı mevkidaşı Burita ile ortak basın toplantısında konuştu:
GÜNDEM”Bölge ülkelerinin özellikle birbirlerinin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine karşılıklı saygı temelinde geliştireceği ilişkiler, kalıcı istikrar için şarttır” ”Kardeş Fas’ın da toprak bütünlüğü, sınır bütünlüğü ve egemenliğini desteklediğimizi her zaman olduğu gibi bir kez daha vurgulamak isterim”
ANKARA (AA) Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sahel bölgesinin yanı sıra Kuzey Afrika'nın barış, istikrar ve refahının Akdeniz, Afrika, Orta Doğu hatta Avrupa'nın istikrarı için vazgeçilmez olduğunu belirterek "Bölge ülkelerinin özellikle birbirlerinin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine karşılıklı saygı temelinde geliştireceği ilişkiler kalıcı istikrar için şarttır." dedi.
Çavuşoğlu, 76 devlet ve uluslararası kurumun katılımıyla terör örgütü DEAŞ'a karşı uluslararası koalisyonun bakanları toplantısı kapsamında bulunduğu Fas’ın Marakeş kentinde Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Fas'ta bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğu kaydeden Çavuşoğlu, mevkidaşı Burita'ya, Fas'a ve ABD'ye toplantıyı düzenledikleri için teşekkür etti.
Çavuşoğlu, bu toplantının zamanlamasının çok önemli olduğunu düşündüğünü dile getirerek Suriye'de, Irak'ta, Afganistan'da ve Afrika'da, Sahel bölgesinde DEAŞ terör örgütünün saldırılarının arttığını gördüklerini söyledi.
Bu vesileyle mevkidaşı Nasır Burita ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini aktaran Çavuşoğlu, "İkili ilişkilerimizi değerlendirdik ama özellikle ikili ticaret hacmimizi artırmak, dengeli hale getirmek ve yatırımları artırmak için daha fazla çalışmamız gerektiği konusunda mutabıkız. Bununla ilgili gerekli mekanizmaların toplantılarını önümüzdeki süreçte gerçekleştireceğiz. Kardeşim Nasır'ı en kısa zamanda Türkiye'de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyacağım." diye konuştu.
Çavuşoğlu, Burita ile ikili ve bölgesel meselelere ilişkin Ukrayna savaşı, savaş sonrası nelerin beklendiği, her iki ülkeyi de ilgilendiren Libya'daki durum ile bölgedeki diğer gelişmeleri ele aldıklarına işaret ederek "Bu konularda Fas ve Türkiye'nin görüşleri uyuşuyor." dedi.
Sahel bölgesinin yanı sıra Kuzey Afrika'nın barış, istikrar ve refahı Akdeniz, Afrika, Orta Doğu hatta Avrupa’nın istikrarı için vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Bölge ülkelerinin özellikle birbirlerinin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine karşılıklı saygı temelinde geliştireceği ilişkiler, kalıcı istikrar için şarttır." ifadesini kullandı.
Çavuşoğlu, Türkiye'nin her zaman ülkelerin toprak bütünlüğü, sınır bütünlüğü konusunda ilkesel tavır sergilediğini belirterek "Bu çerçevede kardeş Fas'ın da toprak bütünlüğü, sınır bütünlüğü ve egemenliğini desteklediğimizi her zaman olduğu gibi bir kez daha vurgulamak isterim." değerlendirmesinde bulundu.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?