Dışişleri Bakan Yardımcısı Önal: ”Avrupa en kötü güvenlik kriziyle karşı karşıya”
GÜNDEM
CENEVRE (AA) Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, soğuk savaştan bu yana Avrupa'nın en kötü güvenlik kriziyle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Silahların kontrolü ve silahsızlanmada iş birliği daha da önemli hale geldi." dedi.
Önal, BM Cenevre Ofisi'nde devam eden Silahsızlanma Konferansı'na video konferans yöntemiyle katıldı.
"Şu anda, soğuk savaştan sonra Avrupa'daki en kötü güvenlik kriziyle karşı karşıyayız." diyen Önal, ülkelerin toplu güvenliğine katkıda bulunan uluslararası sözleşme ve taahhütlerin sorgulanır hale geldiğini vurguladı.
Sedat Önal, bu bağlamda, Türkiye'nin, Ukrayna'nın "egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine" desteğini yineleyerek, "Sınavdan geçilen bu dönemde, silahların kontrolü ve silahsızlanmada iş birliği daha da önemli hale geldi." diye konuştu.
"Suriye defalarca kimyasal silah kullandı"
Silahsızlanma Konferansı'nın önemine vurgu yapan Önal, konferansın etkili olabilmesi için müzakere yetkisinin geri verilmesi gerektiğini kaydetti.
Önal, kimyasal silah kullanımının yeniden ortaya çıkmasının ciddi bir endişe nedeni olduğunu belirterek "Suriye rejimi, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) tarafından da onaylandığı üzere, defalarca kimyasal silah kullandı. Türkiye, teşkilatın Yürütme Kurulu üyesi olarak bu konuyu gündemde tutmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.
"Orta Doğu'nun nükleer silahlardan arındırılması öncelik"
Bakan Yardımcısı Önal, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nı (NPT), silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasını önleme rejiminin temel taşı olarak gördüklerinin altını çizdi.
İran ile küresel güçler arasında yapılan ve nükleer anlaşma olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın (JCPOA) yeniden canlandırılmasına yönelik tüm çabaları desteklediklerini belirten Önal, "Nükleer silahlardan ve diğer kitle imha silahlarından arındırılmış bir Orta Doğu'nun oluşturulması öncelik olmaya devam ediyor. Orta Doğu ülkelerini bu yönde diyaloğu sürdürmeye teşvik ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Önal, her devletin uzayı barışçıl amaçlarla kullanma ve uzaya erişme hakkı olduğunu ve Silahsızlanma Konferansı'na misyonunu yerine getirmesi için destek vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.