Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, KKTC Başbakanı Saner ile ortak basın toplantısı düzenledi:
POLİTİKA”Kıbrıs meselesinin neredeyse kangren hale gelmesinin müsebbibi olan Avrupa Birliği, Cenevre’de müzakere masasında da yer almayı bekliyor. Avrupa Birliği’nin masada bu sürece taraf olarak katacağı fazla bir şeyin olduğunu görmüyoruz” ”(2021 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması) İmza attığımız bu anlaşmada temel hedefimiz yatırımlardır. Amacımız KKTC’de çarpan etkisi yüksek alanları güçlendirerek kendi kendine yeten bir KKTC ekonomisinin oluşmasına katkı vermektir” ”Kıbrıs meselesinin çözümüne dair Rum tarafının hiçbir zaman hiçbir somut adımı olmamıştır” ”Bu hafta 20 bin doz Kovid19 aşısını daha KKTC’ye gönderiyoruz. Böylece toplam aşı yardımımız 100 bin doza ulaşmış oluyor”
ANKARA (AA) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Kıbrıs meselesinin neredeyse kangren hale gelmesinin müsebbibi olan Avrupa Birliği, Cenevre'de müzakere masasında da yer almayı bekliyor. Avrupa Birliği'nin masada bu sürece taraf olarak katacağı fazla bir şeyin olduğunu görmüyoruz ve KKTC ile bu konuda hemfikiriz." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında 2021 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması'na ilişkin düzenlenen toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile KKTC Başbakanı Ersan Saner ve beraberindeki heyet katıldı.
Toplantı sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Oktay, imzalanan İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması'nın bugüne kadar KKTC ile yürütülen yakın temasların önemli bir çıktısı olduğunu belirti. Oktay, "İmza attığımız bu anlaşmada temel hedefimiz yatırımlardır. Amacımız KKTC'de çarpan etkisi yüksek alanları güçlendirerek kendi kendine yeten bir KKTC ekonomisinin oluşmasına katkı vermektir. Bu anlaşma ile KKTC'ye bu yıl 2,5 milyar Türk lirası yeni kaynak ayırıyoruz. Geçen yıldan devreden tutarla birlikte toplam 3 milyar 250 milyon liralık bir destek öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.
Anlaşmanın temelini dayanışma, samimiyet ve kardeşliğin oluşturduğunun altını çizen Oktay, şu değerlendirmelerde bulundu:
"KKTC'de topluma dokunan, aksayan yönleri dönüştüren ve sürdürülebilir özellikte pek çok alanda destekler sağlayacağız ve bu alanları da belirlemiş durumdayız. 2021 TürkiyeKKTC İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması yatırım odaklı yapısıyla özellikle ulaşım, haberleşme, ticaret, sanayi, gençlik ve spor ile yerel yönetimler alanında mevcut altyapıyı güçlendirecek eylemlerden oluşmaktadır. Ticaretin güçlendirilmesi yönünde ise önümüzdeki günlerde Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan KKTC'ye bir çalışma ziyareti gerçekleştirerek fırsata çevirebileceğimiz faktörleri netleştirecektir. Ayrıca Kovid19 ile mücadele ve Kovid19'un pek çok sektörde açtığı yaraların sarılması da anlaşma kapsamındadır. Bu eylemlerin uygulanmasını Sayın Başbakanla birlikte sıkı şekilde takip edecek, ilerlemeleri gerek kurumlar arası gerek meslek kuruluşları ve STK'ler arası iş birlikleri ile perçinleyeceğiz. Daha müreffeh bir KKTC için ihtiyaç duyulan mevzuat değişikliklerinin hayata geçirilmesi ile planlanan eylemlerin daha hızlı şekilde hayat bulacağına inanıyorum. Kıbrıs Türkü'nün geleceğe güvenle bakarak barış, huzur ve refah içinde yaşamaya devam etmesi için anavatan ve garantör ülke olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz."
"Kalkınma hamlesinin başarıya ulaşması en büyük arzumuzdur"
Oktay, KKTC'de gerçekleşen yapısal dönüşümlerin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde sağlanan desteğin oldukça önemli olduğunu belirterek "Kalkınma hamlesinin başarıya ulaşması en büyük arzumuzdur." dedi.
KKTC'ye uluslararası alanda haksız şekilde örülmüş suni engellerin biran önce kaldırılmasının son derece elzem olduğunu hatırlatan Oktay, uluslararası toplumun vicdanında ön yargıların, hakikatlerin önüne geçmesini kabul etmediklerini vurguladı. Oktay, şunları söyledi:
"Kıbrıs meselesinin çözümüne dair Rum tarafının hiçbir zaman hiçbir somut adımı olmamıştır. Bugüne kadar görmedik. Buna rağmen ambargolarla, yok sayılmalarla baş başa bırakılan, Kovid'le mücadele gibi bir konuda dahi adeta kaderine terk edilen KKTC halkı olmuştur. Gönderdikleri aşı sayıları, aşı hibelerine yaklaşımları ortada. AB, KKTC'ye zikretmeye bile değmeyecek cüzi miktarda aşı gönderebilmiştir. Biz anavatan ve garantör ülke olarak elbette buna seyirci kalmadık ve bundan sonra da kalmayacağız. Bu hafta 20 bin doz Kovid19 aşısını daha KKTC'ye gönderiyoruz. Böylece toplam aşı yardımımız 100 bin doza ulaşmış oluyor. Nisan sonu gerçekleşecek gayriresmi 5+BM toplantısına yaklaşımımız da nettir. Çözüm için tek yol iki devletli modeldir, egemen eşitliktir. Şimdi bakıyoruz, Kıbrıs meselesinin neredeyse kangren hale gelmesinin müsebbibi olan Avrupa Birliği, Cenevre'de müzakere masasında da yer almayı bekliyor. Avrupa Birliği'nin masada bu sürece taraf olarak katacağı fazla bir şeyin olduğunu görmüyoruz ve KKTC ile bu konuda hem fikiriz. Dolayısıyla 5+1 toplantısında bulunmalarının pek fayda sağlayacağı görüşünde değiliz. Milli davaya olan inancımızla Kıbrıs Türk halkının meşru hakları teslim edilene dek ve kardeşlerimizin adada siyasi eşitliği sağlanana kadar hak ve hakkaniyet mücadelesini sürdüreceğiz."
"İki egemen devletli çözüm irademizden geri adım atmayacağız"
"Türkiye ve KKTC birlikte kazanacak, birlikte başaracak ve birlikte yol yürüyecektir." diyen Oktay, KKTC'ye uygulanan haksız ambargoların sineye çekilemeyeceğini vurguladı. Oktay, şunları kaydetti:
"Burada bir kez daha Sayın Saner'le birlikte tüm dünyaya ilan ediyoruz. Fikir birlikteliğimiz bakidir. Maraş bölgesinin yeniden hayat bulması yönünde verdiğimiz karardan vazgeçmeyeceğiz. İki egemen devletli çözüm irademizden geri adım atmayacağız. KKTC'de üreten, hem adaya hem bölgeye katkı veren iş insanlarının, üniversitelerin, turizmcilerin emeklerinin zayi olmasına izin vermeyeceğiz. KKTC'li gençlerimizin geleceğinin karartılmasına göz yummayacağız. Cumhurbaşkanımız liderliğinde Türkiye, 1571'den beri adanın asli unsuru olan Türk halkının hakkaniyet mücadelesinde yanındadır ve duruşumuz bir milim bile şaşmayacaktır. Bugün olduğu gibi bundan sonra da şartlar ne olursa olsun KKTC'nin yanında ve Kıbrıs Türk halkı ile omuz omuza olmaya devam edeceğiz. Aksini düşünenler her zaman olduğu gibi hayal kırıklığı yaşamaya mahkumdur."
İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması kapsamındaki eylem planı
İki ülke arasında imzalanan anlaşmanın kapsamında sağlık alanında altyapı yatırımları, kara yolu projeleri, KKTC'de yeni bir Organize Sanayi Bölgesi kurulması, Türkiye'den bir OSB ile tecrübe paylaşımı ortaklığı oluşturulmasının yanı sıra kurulacak OSB'ye yönelik enerji teşviki ile altyapı destekleri sunulması ve OSB mevzuatı hazırlanması da yer alıyor.
Bürokrasinin azaltılmasına yönelik eDevlet konusunda iş birliği ve veri merkezi projesi, uzaktan eğitimde ilk, orta ve lise eğitimini kapsayacak şekilde KKTCEBA iş birliği, KKTC'de yerel yönetimlerin güçlendirilmesi çalışmaları ve Türkiye'deki belediyeler ile iş birlikleri, gençlik, spor, turizm ve kültür projeleri de anlaşmada yer alan başlıklar arasında bulunuyor.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, hedeflerine doğru koşar adımlarla gidecektir
Cumhurbaşkanı Erdoğan G20'nin ardından basın toplantısı gerçekleştirdi. Erdoğan, "Bölgemizdeki çatışmalar ve krizler çözüme kavuştukça Türk ekonomisindeki iyileşme daha da hızlanacak, Türkiye, hedeflerine doğru koşar adımlarla gidecektir" dedi.
Yeniden ve daha güçlü bir başlangıcın arifesindeyiz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün sahip olduğumuz imkanların ve azmin üzerinde yükseldiğimiz bir döneme giriyoruz. Yeniden ve daha güçlü bir başlangıcın arifesindeyiz" dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin bir Kürt sorunu yoktur
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Milli birlik ve kardeşlik tebliğimize direnenler, hala ve inatla terör diline saplanıp kalanlar doğru yolda değildir, sabır ve sebat eşiklerini zorladıklarını görmek mecburiyetindedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir Kürt sorunu yoktur, asla da olmayacaktır" dedi.
Savunma sanayiindeki atılımlarımızı kararlılıkla devam ettireceğiz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizin dünyada iftihar kaynağı olan savunma sanayiindeki atılımlarımızı kararlılıkla devam ettireceğiz" dedi.