Çölyak hastaları glutensiz yemek yapmayı öğrendi
SAĞLIKTürkiyenin farklı illerinden Kocaeliye gelen çölyak hastalarına, KOMEK mutfağında diyetlerine uygun yemek yapma konusunda eğitim verildi
KOCAELİ (AA) Türkiye'nin farklı illerinden Kocaeli'ye gelen çölyak hastaları, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları (KOMEK) mutfağında, diyetlerine uygun yemek yapmayı öğrendi.
Glutensiz Yaşam Derneği üyeleri, KOMEK Şekerpınar Kurs Merkezi'ndeki KOMEK mutfağında buluştu.
Çölyak hastalarına, Türkiye'nin "ilk glutensiz şefi" olan Süleyman Engin tarafından glutensiz mutfak eğitimi verildi.
Eğitim kapsamında glutensiz yemek hazırlamayı öğrenen dernek üyeleri, çölyak hastalarına da yemek eğitimi verebilme şansına sahip oldu.
Glutensiz Yaşam Derneği Başkanı Emine Otlu, dernek olarak çölyak hastalığı konusunda farkındalık oluşturmak çabası gösterdiklerini belirtti.
Çölyak hastalığının, bazı besin maddelerinde bulunan glutene karşı bağışıklık sisteminde oluşan tepkiyle ince bağırsaklarda hasar meydana gelmesiyle oluştuğunu anlatan Otlu, "Yaşam boyu devam eden tek gıda alerjisi olan çölyak, genellikle kalıtsal olarak ortaya çıkıyor; tedavi edilmediği ve özenli davranılmadığı takdirde de hayatı olumsuz etkiliyor." dedi.
Gulensiz Mutfak Projesi ile glutensiz yemekler hazırlanması için çalışma başlattıklarını aktaran Otlu, çalışmaya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kurslarının (KOMEK) destek verdiğini bildirdi.
Otlu, eğitim için KOMEK mutfağının kendilerine açıldığını belirterek, bu sayede Türkiye'nin dört bir yanından gelen çölyak hastalarının kendilerine uygun yemek yapmayı öğrendiğini kaydetti.
Sivas'tan gelen Tülay Yıldırım, kendilerine KOMEK mutfağının kapılarını açan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teşekkür ederek, "KOMEK mutfağında glutensiz yemeklerimizi yapmayı öğrendik. Bu bizim için son derece önemli bir destek oldu. Bu duyarlılığın tüm yerel yönetimlere yansımasını diliyoruz." diye konuştu.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.