© Müzakerat 2017 - 2021

Çanakkale’de süne zararlısıyla mücadele için 2 bin keklik salındı

ÇANAKKALE (AA) Çanakkale'de, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce yürütülen "Sünede Keklikle Biyolojik Mücadele Projesi" kapsamında Troya Tarihi Milli Parkı, Gelibolu Yarımadası ve Bayramiç ilçesinde doğaya 2 bin keklik salındı.

Merkeze bağlı Halileli köyünde gerçekleştirilen keklik salım töreninde konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale'de 710 bin 765 dekar alanda buğday üretimi yapıldığını söyledi.

Buğdayın dünyada en önemli besin maddelerinden olduğunu vurgulayan Karadağ, şöyle devam etti:

"Buğdayın en büyük zararlısı olan süneyle mücadeleyi İl Müdürlüğü olarak yıllardan beri sürdürüyoruz. Yine İl Müdürlüğümüz olarak 90 kişilik bir ekiple her türlü önlemi alarak çiftçilerimize ve buğday üreticilerimize kimyasal ilaçlama bilgilerini aktarıyoruz. Son 45 yıl içinde biyolojik mücadele kapsamında parazitoit salımını yaptığımız bilinmekte. Buna ilave olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Şube Müdürlüğü ile bir proje daha yaptık. Süne mücadelesine yeni bir boyut getirerek biyolojik mücadele kapsamında keklik salımını başlatıyoruz. Milli Parklar tarafından Yozgat'ta üretilen 2 bin keklik Çanakkale'ye getirildi."

Karadağ, 15 köyü ve 60 bin dekar alanı kapsayan projede 3 yıl boyunca her yıl 2 bin olmak üzere toplam 6 bin keklik salımını gerçekleştireceklerini aktardı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ozan Hacıalioğlu ise buğdayın en büyük zararlısı olan süne ile mücadele etmeye çalıştıklarını anlattı.

Bu kapsamda bir proje hazırlayıp bakanlığa sunduklarını belirten Hacıalioğlu, ürünlerdeki kayıpları asgari düzeye indirmek amacıyla hastalık ve zararlılarla etkili mücadele yapılmasının önemine dikkati çekti.

Süne zararlısına karşı en etkin araçlardan birinin biyolojik mücadele olduğunu anlatan Hacıalioğlu, "Projeyle, üreticilere alternatif mücadele yöntemlerinin tanıtılması ile kimyasal mücadeleyi olabildiğince azaltmak, predatör olarak kekliklerin doğada çoğalması ve süneleri bertaraf etmesi ile emgi zararının azaltılarak, buğdayda verim ve kaliteyi yükseltmek hedeflenmektedir." dedi.

Konuşmaların ardından 2 bin keklik doğaya salındı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER