Bosna Savaşı’nda öldürülen en az bir kişinin daha kalıntıları çıkarıldı
GÜNDEM
SARAYBOSNA (AA) Bosna Hersek'in Kiseljak Belediyesi yakınlarındaki Grahovci bölgesinde, 19921995 Bosna Savaşı sırasında öldürülen en az bir kişinin daha kalıntıları çıkarıldı.
Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsünce yapılan açıklamada, Kiseljak Belediyesi yakınlarındaki Grahovci bölgesinde bulunan ve en az bir kurbana ait olduğu değerlendirilen kalıntıların 1993'te kaybolan Boşnak sivil ya da sivillere ait olduğu, adli işlem yapılmak üzere Visoko Şehir Mezarlığı'na nakledileceği ayrıca DNA analizi ile kurbanın kimliğinin belirlenmesi için kemik örneklerinin alınacağı kaydedildi.
Kazı çalışmaları, Bosna Hersek Mahkemesinin talebi üzerine, Bosna Hersek Savcılığı tarafından takip edildi.
Ülkedeki Foca şehri yakınlarındaki Kacelj bölgesinde dün yapılan kazı çalışmalarında da en az bir kişiye ait olduğu değerlendirilen kalıntılar çıkarılmıştı.
1992'de öldürülen Boşnak sivil ya da sivillere ait olduğu tahmin edilen kalıntıların, Gorazde kentine nakledileceği ve DNA analizi ile kimliğinin belirlenmesi için kemik örneklerinin alınacağı kaydedilmişti.
1 Mart 1992'de başlayan Bosna Savaşı, 14 Aralık 1995'e kadar sürdü
Sırp meclisi, 21 Aralık 1991'de Yugoslavya içinde federal bir yapı olarak Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti'nin kurulması ve aynı zamanda Krajina Sırp Cumhuriyeti'nin tanınması kararı aldı. Bu karar temelinde, 9 Ocak 1992'de Bosna Hersek Sırp Halkı Cumhuriyeti ilan edildi.
Bosna Hersek'in 29 Şubat1 Mart 1992 tarihlerinde yapılan referandum sonucunda bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Sırpların kontrolündeki Yugoslav ordusu ve Sırp paramiliter birlikler, Müslüman Boşnaklara karşı etnik temizlik başlattı.
14 Aralık 1995'e kadar süren Bosna Savaşı'nda 100 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 2 milyon kişi göç etmek zorunda kaldı.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?