Bosna Hersek’te 27 yıl önceki pazar yeri katliamının kurbanları törenle anıldı
GÜNDEM
SARAYBOSNA (AA) Bosna Hersek'teki savaşta Sırp birliklerinin başkent Saraybosna'daki Markale pazar yeri yakınına düzenlediği havan topu saldırısında hayatını kaybeden 43 kurban, katliamın 27'nci yılında törenle anıldı.
28 Ağustos 1995'te yaşanan katliamda hayatını kaybeden 43 kişinin isimlerinin okunmasıyla başlayan programa, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Hırvat Üyesi Zeljko Komsic, Saraybosna Kantonu (KS) yetkilileri, kurban yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Komsic, törenin yapıldığı alana çiçek bırakırken KS Meclis Başkanı Elvedin Okeric, burada yaptığı açıklamada, insanların parklarda, su kuyruklarında ve pazarlarda planlı şekilde öldürüldüğünü söyledi.
Okeric, "Adalet yerini bulmalı ve bu korkunç suçların failleri cezalandırılmalı. Bu tür suçları unutmayacağız ve unutamayız. Bunlar normal bir insanın anlayamayacağı türden kötülükler. Geçmişte yaşananlara dair hatırladıklarımız acı ve ağır olsa da geleceğimizi Bosna Hersek'teki tüm halkların eşitliği üzerine inşa etmeliyiz." dedi.
Saldırıda yaralanan 84 kişi arasında yer alan Amerisa Ahmetovic, 27 yıl önce düzenlenen saldırıda bacağını kaybettiğini ve bu kayıp yüzünden, hala o günün etkisinde yaşadığını belirtti.
Savaş mağduru Sefika Skorupan da katliamın yaşandığı günü asla unutamayacağını vurgulayarak kolu, bacağı ve kafası kopmuş insanların hastaneye götürülüşüne şahit olduğunu kaydetti.
Anma törenine katılanlar, kurbanlar için yapılan anıta çiçek bırakıp dua etti.
Pazar yerinde iki katliam yaşanmıştı
Savaşta başkent Saraybosna'yı kuşatma altında tutan Sırp birliklerince Markale'deki pazar yerine ilk olarak 5 Şubat 1994'te bir havan topu saldırısı düzenlenmişti. Bu saldırıda 68 kişi hayatını kaybetmiş, 144 kişi yaralanmıştı. 28 Ağustos 1995'te yapılan saldırıda ise 43 sivil ölmüş, 84 kişi yaralanmıştı.
Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), pazar yerine yapılan saldırıların Sırp birliklerince gerçekleştirildiğini kanıtlarla ortaya koyarken, katliamın sorumlularından Bosnalı Sırp komutan Dragomir Milosevic 29 yıl hapse mahkum edilmişti.
Saraybosna'nın kuşatılması ve kuşatma boyunca işlenen insanlığa karşı suçlar nedeniyle Lahey'de yargılanan eski Sırp komutanlardan Stanislav Galic de müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.
Saraybosna, 44 ay boyunca kuşatma altında tutulurken şehirde 2 bine yakını çocuk olmak üzere 11 bin 541 sivil hayatını kaybetmişti.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?