Bir devrin sonu mu?
DÜNYAToplumsal refah, yüksek gelir ve kıta genelinde süren barış… Avrupa Birliği’nin temel dinamikleri sayılabilecek bu unsurların hemen hepsinde sorunlar baş gösterdi. Ekonomik veriler AB ülkeleri için ciddi bir sınanmaya işaret ediyor. Ekonomistlere göre herkesin koştuğu bir dünyada yürümeye devam eden AB’nin sınavı zorlu ve bir o kadar da maliyetli.
Son zamanlarda Avrupa Birliği’nin yapısı her anlamda daha üst perdeden tartışılıyor. Birliğin hedeflediği ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmişlik düzeyi Kıta Avrupa’sını bugünlere taşıdı. Ancak eldeki reçetenin yakın gelecekte işlemeyeceği artık herkesin malumu.
Aslında kötü verilerle döşenmiş bu puzzle’ın en önemli parçası doğal olarak Almanya. Çünkü AB’yi bir tren olarak düşünürsek lokomotifin Almanya olduğu sır değil. Ancak oradan gelen veriler de iç karartan cinsten. Özellikle de ülkenin en önemli sektörlerinden biri olan otomotivde yaşananlar yaranın basit pansumanlarla iyileştirilemeyecek kadar derin olduğunu gösteriyor.
Peki, Almanya ya da daha genel bakarsak Avrupa bugüne nasıl geldi? Nerede eksik ya da hatalı davrandılar, hangi dönüşümü kaçırdılar. Ve belki de en kritik soru, yeniden eski şaşalı günlerine kavuşma ihtimalleri var mı? Tüm bu soruların yanıtını ekonomist Şant Manukyan ile konuştuk.
“Ucuz enerji ve düşük savunma bütçesi hayal oldu”
Avrupa Birliği ülkelerine gelmeden önce Manukyan da Almanya üzerinden ilerlemenin daha doğru olacağı inancında. “Ne de olsa kıtanın rol modeli onlar” diyor. Bu nedenle önce Berlin’e odaklanıyoruz.
Alman ekonomisinin üzerine kurulu olduğu bazı sac ayaklarından bahsediyor Manukyan. Ucuz enerji listenin ilk sırasında. Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte böylesine değerli bir avantajın kalmadığını söylüyor.
İlginizi Çekebilir
Önce Allah’a daha sonra Türkiye’ye güvenmemiz gerektiğini öğrendik
Lübnan Başbakanı Necib Mikati, "Lübnan'ın içinden geçtiği tarih boyunca her çetrefilli ve zorlu dönemde Türkiye destek ülkesi olmuştur. Lübnan bir kriz yaşadı. Ancak şunu öğrendik; önce All
Devrik Esed, ülkeden nasıl kaçtığını anlattı
Devrik Esed, ülkeden kaçmasından sonra yaptığı ilk açıklamada, çatışmalar sırasında Rus üssüne sığındığını ve Moskova’dan gelen talimatla buradan götürüldüğünü iddia etti.
Suriye'de okul zilleri yeniden çaldı
Suriye'de öğrenciler, ülkenin yeni yöneticilerinin göreve gelmesinin ardından sınıflarına dönmeye başladı.
Afrika krizi Ankara da çözüldü
Somali ve Etiyopya arasında yeni başlangıcın ilk adımını attık... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kırgınlıkları ve yanlış anlamaları aşmak suretiyle, Somali ve Etiyopya arasında barış ve işbirliğine dayalı yeni bir başlangıcın ilk adımını atmış olduk" dedi.