Bilim Kurulu üyeleri Özbekistan’da çalışmalara başladı
SAĞLIKTAŞKENT (AA) Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri, Kovid19’la mücadeleye destek amacıyla geldikleri Özbekistan’da çalışmalarına başladı.
Özbekistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in talimatı üzerine Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Recep Öztürk, Prof. Dr. Levent Akın ve Prof. Dr. Hatice Rahmet Güner Özbekistan Koronavirüsle Mücadele Merkezi’ni ziyaret ederek görüşmelerde bulundu.
Türk doktorlar daha sonra Özbekistan Sağlık Bakanı Alişer Şadmanov bir araya gelerek salgına karşı alınan önlemler ve tedavi yöntemleri ile taraflar arasındaki iş birliğinin durumu ve perspektiflerine ilişkin görüşmelerde bulundu.
Taraflar ayrıca farklı yaşlardaki hastalarda koronavirüs enfeksiyonunun belirtileri, tanı yöntemleri, tedavi protokolleri, iyileşen hastaların takibi ve diğer konularda fikir alış verişinde bulundu. Bilim Kurulu üyeleri Özbekistan’da Kovid19’la mücadele çalışmaları, sağlık çalışanlarının desteklenmesi, hastaların devlet tarafından tedavi edilmesi gibi konularda bilgilendirildi.
Ülkedeki incelemeleri kapsamında Kovid19 hastalarının tedavi gördüğü hastaneleri gözden geçirecek, hastaların tedavi yöntem ve raporları ile ülkede salgının yayılmasına ilişkin durumu inceleyecek olan Türk doktorlar, ülkenin çeşitli hastanelerinde tedavi edilen ve durumu ağır olan hastaların tedavisinde ilişkin video konferans yoluyla istişarelerde bulunacak.
Açıklamaya göre, Özbek tarafı bu görüşmelerde Türkiye’nin Kovid19’la mücadeledeki deneyimlerini Özbekistan’da uygulama imkanlarını da ele alacak.
Bilim Kurulu üyeleri 30 Temmuz'a kadar ülkedeki çalışmalarını sürdürecek.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.