Bilim insanları Kovid19 kongresi için Gaziantep’te buluşacak
SAĞLIK
GAZİANTEP (AA) Gaziantep'te, dünyanın farklı ülkelerinden 100'e yakın seçkin bilim insanlarının katılacağı ve Kovid19 salgınının görüşüleceği "Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da Kovid19: Araştırmalar, Halk Sağlığı Politikası ve Klinik Uygulamalarından Alınan Dersler Kongresi" gerçekleştirilecek.
Valilik, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Büyükşehir Belediyesi ve SANKO Üniversitesi desteğiyle 28 Mayıs3 Haziran tarihlerinde GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi'nde düzenlenecek kongrede ABD, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'dan 100'e yakın seçkin bilim insanı yer alacak.
Kovid19 salgınının tüm yönleriyle tartışılacağı, görüşlerin ve deneyimlerin bildirileceği kongrenin sonuçları ve çıkarımları bilim dünyasına sunulacak.
GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, Senato toplantı salonundaki basın toplantısında, küresel bir durumla ilgili kongreye ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını söyledi.
Gaziantep'teki kongreyle bilim camiasına önemli bilgilerin sağlanacağını ifade eden Özaydın, "Gaziantep Orta Doğu'nun önemli bir şehri olmuştur. Bilimsel kongrelerde çözüme arayışlar yapılmaktır. Bu anlamda bu kongreye ev sahipliği yapmak sevindiricidir." dedi.
Rektör Yardımcısı Ayşe Balat ise Kovid19 salgının ülkeleri sarstığını ve önemli sorunlara neden olduğunu belirtti.
Kongrede farkındalık oluşturulup çözüm politikaları üretileceğini anlatan Balat şunları kaydetti:
"Bir yerdeki sağlık sorunu oranın sorunu olarak kalmayabiliyor, bize de yansıyabiliyor. Biz nasıl bir köprü oluşturabileceğimizi kongrede tartışacağız. Bu son pandemi olmayacak, bundan sonra da pandemiler gelecek. Yüzyıl önce en eski pandemiyi İspanyol gribi olarak hatırlıyoruz, 100 yıl sonra dünya maalesef Kovid19 pandemisine hazırlıksız yakalandı. Biliyoruz ki gelecekte pandemiler olacak, biz Kovid19'dan ders alarak yeni pandemilere nasıl hazır olmalıyız, bunu tartışacağız."
Merkezi ABD'de bulunan Global Sağlık Araştırma ve Çözümleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Hammad da son iki yıldır salgının insan yaşamında büyük sıkıntılar oluşturduğuna ve bilim insanlarıyla salgına dair araştırmaları tartışacaklarına işaret etti.
Kongrenin bilimsel komite başkanı ve ABD'deki Wayne State Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Basim Dubaybo da kongrede sağlanacak bilgilerin sağlık ve bilim dünyasına sunulacağını ve salgınla ilgili bilginin çoğaltılmasını amaçladıklarını vurguladı.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.