Benzerini yapabilen çok az ülke var
TEKNOLOJİHAVELSAN'dan tarihi başarı... Son yıllarda askeri gemi inşa projeleriyle adından söz ettiren Türkiye bu başarısını çok daha öteye taşıyor. HAVELSAN’ın savaş yönetimin sistemi ADVENT sürecin başrol oyuncularından. Benzer bir sistemi dünyada yapabilen ülke sayısını 'bir elin parmakları kadar' diye anlatan uzmanlar, 4 kıtada kullanılan ADVENT’in çok stratejik olduğu görüşünde.
“Dünyada benzer bir sistemi yapabilen ülke sayısı çok az”
Kozan Selçuk Erkan, HAVELSAN’ın Türk Deniz Kuvvetleriyle koordineli geliştirdiği ADVENT ile Türkiye’nin ‘dünyada çok az sayıda ülkenin yapabildiği bir sistemi milli imkanlarla inşa edebilen’ noktaya geldiğini anlatıyor.
Benzer bir savaş sistemini kendi başına yapabilen ülke sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini belirten Erkan, sözlerini şöyle tamamlıyor:
“Dünyada bütün sistemlerden bu denli kapsamlı veri toplayabilen, daha net bir ifadeyle ağ merkezli yapıda çalışan savaş yönetim sistemi yapabilen ender ülkelerden biriyiz.
Artık sadece gemi üretip satan bir ülkenin ötesindeyiz. Başkaları tarafından inşa edilen gemiler için de Türk savunma sanayii ürünleri satabiliyoruz. Filipinler’e Gökdeniz yakın hava savunma sistemi ihraç etmemiz bu örneklerden biri. Şimdi de HAVELSAN’ın Şili’ye ADVENT SYS ihraç ettiğini biliyoruz. Başka ülkelerin gemilerine yazılım ve donanım da yükleyebilecek seviyeye ulaştık. Denizcilikte dünyanın en üst ligindeki oyunculardan biriyiz.
Küresel anlamda ekonomik açıdan bir sıkışıklık var. Ancak güvenlik ihtiyacının da giderek yükseldiği bir döneme girdik. Haliyle maliyet etkin ürünler üretebilen ülkelerin önünün açık olacağına inanıyorum. Ki Türkiye bu konuda başı çeken merkezlerden biri. Haliyle gelecek yıllarda hem HAVELSAN ADVENT hem de diğer ürünlere dair ihracat haberlerini daha fazla duyacağımıza inanıyorum.”
İlginizi Çekebilir