Bayramda da "güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlanmalı" önerisi
SAĞLIKHalk Sağlığı Genel Müdürlüğü Diyetisyeni Zehra Kelat: "Bayramda, alışkanlıktan kurban etini bekliyoruz ama doğru değil kahvaltıyı aksatmamız gerekiyor. Böyle olmamalı çünkü sağlıklı bir kahvaltı günü geçirebilmemiz için çok önemli"
ANKARA (AA) Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü diyetisyenlerinden Zehra Kelat, Kurban Bayramı'nda da kahvaltının ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
Kelat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak gerektiğini hatırlatarak, ''Bayramda, alışkanlıktan kurban etini bekliyoruz ve kahvaltıyı aksatıyoruz. Böyle olmamalı çünkü sağlıklı bir kahvaltı günü geçirebilmemiz için çok önemli.'' dedi.
Kahvaltıda, peynir, zeytin, yumurtanın yanında kurutulmuş meyve, ceviz ve özellikle yeşillik olması gerektiğini anlatan Kelat, Kurban Bayramı'nda et tüketimine öğlen başlanmasını tavsiye etti.
Kelat, kurban eti tüketiminde porsiyonlara ve pişirme tekniğine dikkat edilmesinin önemine işaret ederek, ''Pandemi sürecinde evde çok vakit geçiriyoruz bunlar kilolarımıza yansıyabilir. 810 parça kadar eti ızgara yapabiliriz. Sebzeli sote yahut kavurma şeklinde de tüketilebilir ancak ete ilave yağ konulmasına gerek yok. Etin içerisinde kendi yağı mevcut.'' ifadelerini kullandı.
''Tatlı ihtiyacı meyveyle giderilmeli''
Tatlının bayram sofralarının olmazsa olmazları arasında yer aldığını dile getiren Kelat, şeker ihtiyacının tatlıdan ziyade meyveyle giderilmesinin önerdi.
Sebze ve salata tüketiminin de ihmal edilmesi gerektiğini hatırlatan Kelat, etin, sindirimi zor olan bir besin olduğunu, sebze ve salatanın, hem içinde barındırdığı demirden hem de sindirime yardımcı olmasından dolayı muhakkak sofrada bulundurulması gerektiğini kaydetti.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.