© Müzakerat 2017 - 2021

Bakan Yanık, BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme Taraf Devletler Konferansı’na katıldı:

”Politikalarımızı ve hizmetlerimizi, insan haklarını temel alan bir yaklaşımla, engelli bireyleri kapsayıcı bir bakış açısıyla oluşturuyoruz” ”Türkiye, pandemiye rağmen Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme ve 2030 gündemi çerçevesinde engelli bireyleri kapsayıcı bir yaklaşımla hem politika oluşturma hem de politikaların uygulanması açısından önemli adımlar atmaya devam etti”

ANKARA (AA) Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Politikalarımızı ve hizmetlerimizi, insan haklarını temel alan bir yaklaşımla, engelli bireyleri kapsayıcı bir bakış açısıyla oluşturuyoruz." dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Yanık, New York'ta gerçekleştirilen Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme Taraf Devletler Konferansı'nın 15. oturumuna video mesajla katılarak, Türkiye'nin Ulusal Beyanı'nı paylaştı.

"Kovid19 Bağlamında ve Ötesinde Engellilik Kapsayıcı ve Katılımcı Toplumlar İnşa Etmek" ana teması ile gerçekleştirilen konferansın genel oturumuna seslenen Yanık, Kovid19 salgınının hayatın her alanında önemli zorluklar yarattığını ve engelli bireylerin de salgından en çok etkilenenler arasında olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye, pandemiye rağmen Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme ve 2030 gündemi çerçevesinde engelli bireyleri kapsayıcı bir yaklaşımla hem politika oluşturma hem de politikaların uygulanması açısından önemli adımlar atmaya devam etti. Kimseyi geride bırakmayan bir toplum vizyonuyla hareket eden Türkiye, toplumsal kalkınmanın asli unsuru olarak her bireye öncelik vermektedir. Politikalarımızı ve hizmetlerimizi, insan haklarını temel alan bir yaklaşımla, engelli bireyleri kapsayıcı bir bakış açısıyla oluşturuyoruz."

"Engelsiz Vizyon"

Yanık, 2005'te çıkarılan Engelliler Hakkında Kanun'un, bu felsefenin en önemli yansıması olan ana politikanın temelini oluşturduğunu belirterek, "Engelli bireylerin katılımı konusunda son yirmi yılda ulaştığımız seviye, gelecek için daha ileri bir noktayı hedeflememizde bize rehberlik etti. Özellikle kapsayıcı bilgi ve iletişim ve teknolojilerin geliştirilmesinde, istihdam çeşitliliğinin artırılmasında ve engelli bireylerin haklarının ve bağımsız yaşamlarının korunmasını destekleyen insani acil durumların ele alınmasında önemli ilerleme kaydedilmiştir." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Aralık 2021'de 2030'a kadar tüm politika ve hizmetlerde bir yol haritası olacak "2030 Engelsiz Vizyonu"nun açıklandığını hatırlatan Bakan Yanık, "Üst düzey bir politika belgesi olan 'Engelsiz Vizyon', engelliliği tüm politika, program ve hizmetlerde ana akım haline getirmek için bütüncül bir çerçeve oluşturmayı, engellilik konusunu daha görünür hale getirmeyi ve engelli bireylerin politika oluşturma ve uygulama süreçlerine katılımını sağlamayı amaçlamaktadır. Engelsiz Vizyon'un 3 yıllık eylem planı ile hayata geçirilmesi öngörülmektedir." ifadelerini kullandı.

Bakan Yanık konferansın, salgın sonrası yeniden yapılanma sürecinde engelli bireylerin haklarının korunması ve güçlendirilmesi konusunda küresel düzeyde önemli görüşler ve katkılar sağlayacağına inandığını vurguladı.

Yuvarlak masa toplantıları ve farklı başlıklarda yan etkinliklerle devam eden konferans yarın sona erecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER