Bakan Varank, Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov ile görüştü
GÜNDEMSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: Özellikle helal gıda ve bilgi teknolojileri alanlarında yapabileceğimiz iş birliklerine yönelik verimli görüşmeler yaptık. Bundan sonra çok hızlı bir şekilde önümüzdeki meseleleri çözüme kavuşturarak yeni yatırım imkanlarını değerlendireceğiz
KAZAN (AA) Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ile iki ülke arasındaki iş birliği alanlarını ele aldıklarını belirterek, "Özellikle helal gıda ve bilgi teknolojileri alanlarında yapabileceğimiz iş birliklerine yönelik verimli görüşmeler yaptık. Bundan sonra çok hızlı bir şekilde önümüzdeki meseleleri çözüme kavuşturarak yeni yatırım imkanlarını değerlendireceğiz." dedi.
19. Uluslararası Makine Üretimi Fuarı'na katılmak üzere Tataristan'da bulunan Varank, Cumhurbaşkanı Minnihanov ile ikili ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.
Basına kapalı gerçekleştirilen ve 45 dakika süren görüşmede, Türkiye ve Tataristan arasındaki ekonomik işbirliği konularının ele alındığı bildirildi.
Bakan Varank ve Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerinde Tataristan'ın önemli konumu olduğunu dile getiren Varank, tarihi bağların yanı sıra ülkede 140'a yakın Türk şirketinin 2,5 milyar dolara yakın yatırımı bulunduğunu söyledi. Varank, "Bu firmalar hem Rus hem Tataristan ekonomisine faydalı olurken Türkiye'den de ihracata katkı sağlıyor." diye konuştu.
Karşılıklı yatırımları artırma hedefi
Ticaret savaşlarının konuşulduğu dönemde ülkeler arası işbirliklerinin önemini vurgulayan Varank, "Firmalarımızın burada daha çok yatırım yapmasını teşvik ederken, aynı zamanda buradaki güçlü global firmaların da Türkiye'ye gelerek yatırım yapmasını ve yaptıkları yatırımlarla hem Türkiye pazarını hem de üçüncü ülkelerdeki pazarları hedeflemelerini istiyoruz." dedi.
Varank, Türkiye ve Tataristan arasındaki güçlü ilişkileri ve yatırımları görmek, mevcut ilişkilerin artırılmasına yönelik görüşmeler gerçekleştirmek için ülkeyi ziyaret ettiğini vurguladı.
Ziyaretinin çok verimli geçtiğini dile getiren Varank, şöyle devam etti:
"Bugün bir Türk firması 50 milyon dolarlık yatırım yapmak üzere yeni bir anlaşmaya imza koydu. Özellikle helal gıda ve bilgi teknolojileri alanlarında yapabileceğimiz iş birliklerine yönelik verimli görüşmeler yaptık. Bundan sonra çok hızlı bir şekilde önümüzdeki meseleleri çözüme kavuşturarak yeni yatırım imkanlarını değerlendireceğiz. Bu manada bu ziyaret hedefine ulaştı diyebiliriz."
Tataristan'daki Türk yatırımlarını ziyaret edecek
Varank, Tataristan ziyaretinin yarın da devam edeceğini, Tataristan'daki Özel Endüstri Bölgesi'nde faaliyet gösteren Türk firmalarını ziyaret edeceklerini ve yatırımlarına ilişkin incelemelerde bulunacaklarını belirtti.
Bir gazetecinin Coşkunöz Holding'in Tataristan'daki yatırımlarına ilişkin sorusu üzerine Varank, şirketin Tataristan'ın otomotiv sanayisinde faaliyet gösteren güçlü firma olmasının yanı sıra Türkiye'nin de önemli firmalarından biri olduğunu söyledi.
Varank, "Coşkunöz'ün Tataristan'ın kendilerine sağladığı verimli imkanları daha da ileriye götürmek için yatırımlarını artırma niyeti var. Özellikle burada satın almalarla birlikte çok daha büyük bir şirket haline gelmek için Rusya içerisindeki finans kaynaklarını da kullanmak istiyorlar." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir sonraki Tataristan ziyaretine ilişkin bir soruya Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tataristan ile gönül bağı olduğunu, "Tatar halkının kendisini tekrar Tataristan'da görmek istediğini" ileteceğini ifade etti.
"Türk şirketleri Tataristan ekonomisinde önemli rol oynuyor"
Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov da Bakan Varank'ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Tataristan ekonomisinin son dönemde önemli ilerleme kaydettiğini belirten Minnihanov, Türk firmalarının ülkede büyük yatırımları olduğunu ve söz konusu şirketlerinin istihdama katkı sunduğunu belirterek, "Türk şirketleri Tataristan ekonomisinin gelişmesinde önemli rol oynuyor. Tataristan'da ürettikleri ürünlerle ülkemizin ithalata bağımlılığının azalmasını sağlıyor." dedi.
Minnihanov, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki sıcak ilişkinin iki ülke arasındaki ilişkileri de olumlu etkilediğini, iki liderin ortaya koyduğu 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini gerçekleştirmek için çalıştıklarını söyledi.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?