Aydın’da bir hastanın enfeksiyona neden olan kalp pili kablosu, hassas operasyonla çıkarıldı
SAĞLIKAYDIN (AA) Aydın'da yüksek ateş şikayeti yaşayan kişi, enfeksiyona neden olduğu belirlenen kalbindeki pilin kablosunun çıkarıldığı operasyonun ardından sağlığına kavuştu.
Yüksek ateş ve kas ağrıları nedeniyle sağlık kurumlarına başvuran 67 yaşındaki Nuri Alper'e net bir teşhis konamadı. 17 aylık sürecin ardından geçen ay Adnan Menderes Uygulama ve Araştırma Hastanesine giden Alper'in kalbine takılan pilin kablosunun enfeksiyona neden olduğu belirlendi.
Hastanede Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ufuk Eryılmaz yönetimindeki ekip tarafından yaklaşık 2 saat süren hassas bir operasyonla kablo, kalpten çıkarıldı.
Eryılmaz, kalp pilindeki enfeksiyonun antibiyotikle kısmen kontrol altına alındığını ancak vücuttan çıkarılması gerektiğini belirlediklerini anlattı.
Kablonun kalbin içinden çekilmesinin teknik olarak çok riskli olduğuna işaret eden Eryılmaz, "Çok özel bir tabanca sistemiyle bunu çıkardık. Çok ölümcül olabilecek bir durumdu. İşlemi ehil ellerde yapmak çok önemli. Hastamız tahmin ettiğimizden çok daha iyi. En kısa sürede taburcu edeceğiz." dedi.
Eryılmaz, hastanın sağlığına kavuşmasının ardından yeni bir operasyonla kalp pili kablosunun yenileneceğini de kaydetti.
Alper ise hastalık sürecinde ateşinin 40 dereceye kadar çıktığını, hafıza kaybı yaşadığını, kasılmalar nedeniyle yaşam kalitesinin bozulduğunu belirterek, "Hayatım zindan olmuştu. Şu an çok iyiyim." ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.