Avusturya’da İran nükleer anlaşması müzakerelerine devam edildi
GÜNDEM
VİYANA (AA) Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaklaşık 10 aydır, İran nükleer anlaşmasının tam ve eksiksiz bir şekilde uygulanması için yürütülen müzakerelerin 8. turuna verilen kısa aranın ardından görüşmeler yeniden başladı.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Siyasi Direktörü Enrique Mora'nın başkanlığında devam eden görüşmelere Rusya, Çin, Almanya, İngiltere, Fransa ve İran'dan üst düzey temsilciler katılıyor.
Müzakerelere, anlaşmadan 2018’de tek taraflı olarak çekilen ABD katılmazken, İran ve ABD’nin doğrudan görüşmemeleri nedeniyle, Mora, taraflar arasında iletişimi sağlıyor.
Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan İran nükleer anlaşmasının yeniden hayata geçirilmesi, İran’ın nükleer faaliyetlerini 2015’de imzalanan anlaşmanın belirlediği sınırlara çekmesi, ABD’nin anlaşmaya dönüşü ve bu ülkeye uyguladığı yaptırımları kaldırması için görüşmeler çeşitli formatlarda sürüyor.
Uzman grupları yeniden çalışmalarına başladı
Müzakereler çerçevesinde oluşturulan uzmanlar grubunun çalışmalarına yeniden başlamasıyla görüşmelerdeki son tur olarak kabul edilen 8. tura kalındığı yerden devam edildi.
Bu arada, görüşmelere verilen arada İran’da değerlendirmelerde bulunan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri, Mora ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmelere verilen aralar sonrasında ortak komisyon adı verilen ve taraf ülkelerin heyet başkanlarının katılımıyla yapılan toplantılar, bu kez gerçekleştirilmedi.
Müzakerelere koordinatörlük yapan AB başta olmak üzere Batılı ülkeler görüşmelerin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde sonuçlandırılması çağrısında bulunurken, İran önceki ABD Başkanı Donald Trump’ın anlaşmadan çekilme kararı sonrasında yaşananların tekrarlanmaması için Washington’dan siyasi garanti talebinde bulunuyor.
Mora, 27 Aralık 2021’de başlayan müzakerelerin 8’inci turuna 28 Ocak 2022’de verilen kısa aranın öncesinde, görüşmelerin hızla sonuçlandırılması için siyasi kararlara ihtiyaç duyulduğunu açıklamıştı.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?