Avrupa Konseyi Abhazya ile Güney Osetyadaki durumdan endişeli
GÜNDEMAvrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric: İşgal altındaki topraklarda (Abhazya ile Güney Osetya) yaşanan gelişmeleri sürekli izliyoruz. İşgal altındaki bölgelerde güvenlik ve insanı durumlarla ilgili endişe duyduğumu ifade etmek istiyorum Gürcistan Dışişleri Bakanı Davit Zalkaliani: Özelikle Rusyanın Gürcistan topraklarını işgal etmesi ile devam eden yasa dışı sınır hatları çekmesi süreci ve insan hakların ağır şekilde ihlal edilmesi konuları üzerinde görüştük
TİFLİS (AA) Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ile Güney Osetya'da yaşanan güvenlik ve ağır insan hakları ihlallerinin endişe verici olduğunu söyledi.
Buric, resmi temaslar için geldiği Tiflis'te, Gürcistan Dışişleri Bakanı Davit Zalkaliani ile bir araya geldi.
Dışişleri Bakanlığı'nda basına kapalı yapılan ikili görüşmenin ardından Buric ile Zalkaliani, ortak basın toplantısını düzenledi.
Zalkaliani, Buric ve beraberindeki heyete, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ile Güney Osetya'daki gelişmelere ilişkin bilgi verdiğini söyledi.
Ülkesinin yaşadığı en ciddi sorunlardan birinin işgal konusu olduğunu belirten Zalkaliani, "Özelikle Rusya'nın Gürcistan topraklarını işgal etmesi ile devam eden yasa dışı sınır hatları çekmesi süreci ve insan haklarının ağır şekilde ihlalini görüştük." dedi.
Zalkaliani, 27 Kasım'da Gürcistan'ın Avrupa Konseyinin Dönem Başkanlığını devralacağını hatırlatarak, bunun ülkesi için büyük bir sorumluluk anlamına geldiğini kaydetti.
Buric de Avrupa Konseyi Genel Sekreteri olarak Gürcistan'da ilk kez resmi temaslarda bulunduğunun altını çizerek, "Ziyaretimin amacı Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin, 27 Kasım'dan başlayacak dönem başkanlığı için hazırlık konusunda Gürcistan'a yardım isteğidir." ifadesini kullandı.
Avrupa Konseyi olarak Abhazya ile Güney Osetya'daki gelişmeleri takip ettiklerinin altını çizen Buric, "İşgal altındaki topraklarda (Abhazya ile Güney Osetya) yaşanan gelişmeleri sürekli izliyoruz. İşgal altındaki bölgelerde güvenlik ve insanı durumlarla ilgili endişelerimi ifade etmek istiyorum." dedi.
Basın toplantısının ardından Avrupa Konseyi ile Gürcistan'ın 20202023 dönemi iş birliği planı tanıtıldı. Tanıtıma, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan ve diğer diplomatlar da katıldı.
Daha sonra Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia tarafından kabul edilen Buric'in Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ve Parlamento Başkanı Arçil Talakvadze ile de görüşmesi bekleniyor.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?