Avrupa Kalkınma Bankası’ndan Dakar’da aşı üretimi için 75 milyon avroluk destek
SAĞLIKYıllık 300 milyon doz aşı üretim kapasiteli projede 200 kişi istihdam edilecek
DAKAR (AA) Avrupa Yatırım Bankası, Senegal'de yıllık 300 milyon doz aşı üretim kapasiteli proje için 75 milyon avro finansman sağladı.
Dakar Pasteur Enstitüsünün, başkent Dakar'a 40 kilometre mesafedeki Diamniadio bölgesinde inşaatı devam eden aşı üretim fabrikasına Avrupa Yatırım Bankasından destek geldi.
Aşı üretim merkezinin ilk kısım inşaatında düzenlenen törende, Avrupa Kalkınma Bankası ve Dakar Pasteur Enstitüsü arasında finansman anlaşması imzalandı.
Törene, Avrupa Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Ambroise Fayolle, Dakar Pasteur Enstitüsü Direktörü Dr. Amadou Alpha Sall, Avrupa Birliği'nin (AB) Senegal Büyükelçisi Irene Mingasson ve birçok üst düzey isim katıldı.
Buna göre Avrupa Yatırım Bankası, yıllık 300 milyon doz aşı üretim kapasiteli projeye 75 milyon avro finansman sağlayacak.
Dakar Pasteur Enstitüsünün "Afrika'da Hastalık Bağışıklığı için Bağımsız Üretim (MADİBA)" ismini verdiği proje ile Kovid19, sarı humma gibi hastalıklar için Afrika kıtasının ihtiyacı olan aşının yüzde 99'unun yine kıtada üretilmesi hedefleniyor.
Aşı üretiminin yıl sonunda başlayacağı projeye, Avrupa Birliği ve Avrupa Kalkınma Bankası, daha önce 5 milyon avro bağışta bulunmuştu.
Toplam maliyeti 220 milyon avroyu bulan projede 200 kişiye de istihdam sağlanacak.
Proje, Alman biyoteknoloji firması BioNTech, AB, Fransız Kalkınma Ajansı ve Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından destekleniyor.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.