Atık bitkisel yağlar biyodizele dönüştürülecek
GÜNDEMZonguldak ın Kozlu ilçesinde başlatılan proje kapsamında lokanta, restoran gibi işletmelerin biriktirdiği atık yağlar toplanarak Kocaeli deki fabrikada geri dönüştürülüp biyodizel olarak kullanılacak Kozlu Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz: "Lokanta, restoran gibi benzeri iş yerlerindeki kullanılmış yağların toplanıp tekrar değerlendirilmesi, çevreye zararsız hale getirilerek biyodizel olarak kullanılması üzerine bir kampanya başlattık. Çevre temizliği açısından bizler de katkı sunmak istedik"
ZONGULDAK (AA) Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde, atık bitkisel yağlar toplanarak, temiz bir çevre için biyodizele dönüştürülecek.
Belediye Başkanı Ali Bektaş öncülüğünde bitkisel atık yağların güvenli bir şekilde toplanarak çevreye ve canlı türlerine verdiği zararı azaltmak amacıyla proje başlatıldı.
Proje gereği lokanta, restoran gibi işletmelerin biriktirdiği atık yağlar, belediye ekiplerince iş yerlerine bırakılan bidonlara doldurularak anlaşma sağlanan lisanslı atık yağ toplayıcısı şirket tarafından teslim alınacak.
Daha sonra Kocaeli'de bulunan fabrikaya götürülerek geri dönüşümü sağlanacak atık yağlar, biyodizel olarak kullanılacak.
Kozlu Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, AA muhabirine, belediyelerin çevre ve insan odaklı çalışmalara önem verdiğini, ülke çapında sıfır atık projesiyle ilgili çalışmalar olduğunu söyledi.
Belediye olarak bu tür çalışmalara önem verdiklerini anlatan Yılmaz, "Lokanta, restoran gibi benzeri iş yerlerindeki kullanılmış yağların toplanıp tekrar değerlendirilmesi, çevreye zararsız hale getirilerek biyodizel olarak kullanılması üzerine bir kampanya başlattık. İş yerlerine bidonlar bırakıldı, esnafımız bilgilendirildi ve vatandaşların duyarlılığı sağlandı. Çevre temizliği açısından bizler de katkı sunmak istedik." ifadelerini kullandı.
"Amacımız en üst seviyede atık yağ toplayarak çevreyi korumak"
Kozlu Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Arzu Karademir de gıda amaçlı atık yağların lavabodan döküldüğünü, bunun hem çevreye hem de kanalizasyon sistemine zarar verdiğini belirtti.
Birçok işletme sahibinin bu konuda duyarlı davrandığını ve amaçlarının, en üst seviyede atık yağ toplayarak çevreyi korumak olduğunu aktaran Karademir, piyasada korsan atık yağ toplayıcılarının bulunduğunu ve bu durumla karşılaşan işletme sahiplerinin yetkililere haber vermesi gerektiğini dile getirdi.
Restoran işletmecisi Nuray Dilmen ise atık yağları çevreye ve doğaya zarar vermemesi için biriktirip yetkililere teslim ettiklerini ve herkesin aynı duyarlılığı göstermesinin önemli olduğunu ifade etti.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?