Armutçuk’taki grizu faciasının 38. yılında hayatını kaybedenler anıldı
GÜNDEMEreğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu: ”Kazalardaki insan faktörünü minimuma indirebilmek için dikkatli ve kurallara uygun hareket etmemiz gerekiyor”
ZONGULDAK (AA) Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğünde 7 Mart 1983'te meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 103 maden işçisi törenle anıldı.
Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Armutçuk Müessesesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, kuralların uygulanmasında yaşanılan olaylardan ders alınması gerektiğini söyledi.
O dönemde maden ocaklarında yaşanan kazaların teknolojinin yeterince kullanılmamasından kaynaklandığına dikkati çeken Çorumluoğlu, "Kazalardaki insan faktörünü minimuma indirebilmek için dikkatli ve kurallara uygun hareket etmemiz gerekiyor." dedi.
TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu da bu tür anma programlarında kelimeleri cümlelere dökmenin travmayı yaşamış bir insan olarak zor olduğunu ifade ederek, "Kozlu ve Armutçuk'taki kazalarda mutlaka dikkat edilmesi gereken hususun, ikisinin de o günkü şartlarda atmosferik basınçlardaki ani düşüşlerin olduğu şartlardır. Bu şartları biz şu an biliyoruz. Ani basınç düşümünde tüm idareciler olarak aman dikkat edin diyoruz." diye konuştu.
"Taş kömürü üretiminin artırılması, ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracak"
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil ise kuruma dönem dönem işçi alındığını ancak emeklilik nedeniyle işçi sayısının düştüğüne işaret ederek, "Yerli ve milli kaynaklarının üretilmesinden bahsedildiği bir dönemde taş kömürü üretiminin artırılması için atılacak adımlar, dışa bağımlılıktan ülkemizi kurtaracaktır. TTK'nin tam kapasiteyle istikrarlı şekilde çalışabilmesi için TTK Genel Müdürlüğü'ne yetki verilmelidir." ifadelerini kullandı.
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş da hayatını kaybeden madencileri rahmetle andı.
Törende, faciada yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşunda bulunuldu, Kur'anı Kerim okundu, mevlit şekeri dağıtıldı.
Törene, belediye başkanları, siyasiler, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra GMİS yöneticileri ve madenciler katıldı.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?