Arapça Kitap ve Kültür Günleri başladı
KÜLTÜR SANATAna teması, ”İlim Membaı Maveraünnehir” olarak belirlenen ”5. Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri”nin açılışı yapıldı AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay: ”Bu etkinliği 5 defa yapabilmiş olmak Allah’ın izniyle bundan sonra nice yıllar daha yapılacağının işaretidir” ”Her yıl yüzlerce kitap Türkçe’den Arapça’ya çevriliyor. Bir kısmı da bana nasip oldu. Düşüncenin bir toprağa bağlanması caiz değildir. Çünkü düşüncenin gezgin ve göçebe olması tabiatına en uygun olanıdır” TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı: ”Kültürel duvarların yıkılıp aramızdaki köprülerin kurulması için bu faliyetleri önemsiyoruz. Beş yılda çok önemli adımlar atıldı. Arap dünyasıyla Türkiye arasında nitelikli programlar oluşmaya başladı, eserler tercüme edildi”
İSTANBUL (AA) Ana teması, "İlim Membaı Maveraünnehir" olarak belirlenen "5. Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri" başladı.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen etkinliğin açılış programı Kuranı Kerim tilavetiyle başladı.
AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay açılışta yaptığı konuşmada, "Amellerin hayırlısı devamlı olanıdır. Süreklilik oluştuğu zaman artık bir gelenekten bahsetme hakkı da elde etmiş oluyoruz. Bu etkinliği 5 defa yapabilmiş olmak Allah'ın izniyle bundan sonra nice yıllar daha yapılacağının işaretidir." dedi.
İbn Haldun'un görüşlerine değinen Aktay, asırlarca bütün dünyaya nizam veren fikri ve ahlaki bir medeniyetin dahi çöküş sürecine girebileceğini ifade ederek, "Davanızı unutup kendi derdinize düşerseniz Allah da sizi savar ve sizin yerinize iyiliği emretmekten kötülüğü savmaktan çekinmeyen birilerini getirir." diye konuştu.
"Her yıl yüzlerce kitap Türkçe'den Arapça'ya çevriliyor"
Kitap fuarları ve çeviriler sayesinde Türkçe'den Arapça'ya aktarılan düşüncelerin de etkisini arttırdığını dile getiren Aktay, "Her yıl yüzlerce kitap Türkçe'den Arapça'ya çevriliyor. Bir kısmı da bana nasip oldu. Düşüncenin bir toprağa bağlanması caiz değildir. Çünkü düşüncenin gezgin ve göçebe olması tabiatına en uygun olanıdır." ifadelerini kullandı.
Aktay, kültür alanında Arap dünyasından istifade etmenin verimli sonuçlar getireceğini belirterek, etkinliği hayata geçirenlere ve katkıda bulunanlara teşekkür etti.
"Arap dünyasıyla kültür köprüleri kurmayı amaçlıyoruz"
TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, 7 gün sürecek programla Türkiye ile Arap dünyası arasındaki kalın duvarları eritmeyi ve kültür köprüleri kurmayı amaçladıklarını söyledi.
Kültür günlerinin her yıl bereketlenerek kurumsallaştığını anlatan Bıyıklı, geleceğe dair umutlarının da giderek arttığını bildirdi.
Arap dünyasıyla Türkiye arasında örülen suni duvarların kaldırılması gerektiğinin altını çizen Bıyıklı, şunları kaydetti:
"Bu duvarların kültürle yıkılacağına inanıyoruz. Biz de bu kültürel duvarların yıkılıp aramızdaki köprülerin kurulması için bu faliyetleri önemsiyoruz. Beş yılda çok önemli adımlar atıldı. Arap dünyasıyla Türkiye arasında nitelikli programlar oluşmaya başladı, eserler tercüme edildi. İlk yıl İslam dünyasından gelen yazarların, kanaat önderlerinin birbirleriyle tanışmadıklarını gördük. Bu buluşmaların da inşallah gelecekte daha da artacağına inanıyoruz."
TYB İstanbul şubesinin faaliyetlerine değinen Bıyıklı, "TYB olarak bundan sonraki faaliyet alanlarımız içerisinde Afrika'nın, Asya'nın ve ihmal edilmiş ülkelerin aydınlarıyla ve yazarlarıyla buluşmayı kendimize hedef olarak koyduk. Medeniyetin 3 ayağı ilim, fikir ve güzel sanatlardır, bunlar ihmal edildiğinde başka medeniyetlerin esiri olunur. Arapça bizim için herhangi bir dil değil, herhangi bir milletin değil, bir medeniyetin dili yani ana kaynağımız." şeklinde konuştu.
"Kültürle kitabın birleşmesi her zaman için çok anlamlı"
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ise sürecin içerisinde bulunmaya gayret ettiğini belirterek, "Kültürle kitabın birleşmesi her zaman için çok anlamlı. Zaten birbirinden ayrılmaması gereken iki temel unsur. O nedenle kitap ve kültür bir araya geldiği zaman mutlaka çok büyük faydalar çıkması beklenir." değerlendirmesini yaptı.
AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan da programın Türkiye'den ve Arap dünyasından münevver ve mütefekkirlerin buluşmasına vesile olduğunu söylerken, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı ise bu yöndeki çalışmaları çok faydalı bulduğunu ifade etti.
Daha sonra TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı; AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay ve İstanbul Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı'ya portre resimlerinin yer aldığı tabloları hediye etti.
Arapça Kitap ve Kültür Günleri
Bu yıl beşincisi düzenlenen "Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri", 12 Kasım'a kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.
"İslam dünyasından alimler ve akademisyenlerle geleneğimizin izinde çevrimiçi buluşuyoruz!" sloganıyla gerçekleştirilen ve ana teması, "İlim Membaı Maveraünnehir" olarak belirlenen program, çevrimiçi olarak takip edilebilecek.
İslam dünyasının dört bir yanından ilim adamları ve akademisyenlerin katılacağı seminer, konferans ve paneller sosyal medyadan ve "www.arapcakitapgunleri.com" üzerinden canlı yayınlanacak.
İlginizi Çekebilir
Oscar'da kırmızı broşlarla Gazze'de ateşkes çağrısı
Oscar töreninde aralarında Ramy Youssef, Mark Ruffalo ve Billie Eilish gibi isimlerin bulunduğu birçok sanatçı salona "Gazze'de ateşkes" talebini sembolize eden kırmızı broşlarla geldi.
Sanat dünyası Gazze İçin Ben de Oradayım konserinde buluştu
"Gazze İçin Ben de Oradayım" konseri, Türkiye ve dünyadan birçok sanatçının katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirildi.
Türkiye Kültür Yolu Festivalleri
Masallar diyarı'ndan Kültür Yolu'na... Ülkemizin uluslararası marka değerini artırmayı amaçlayan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, masallar diyarı Kapadokya'dan başlıyor. 5-13 Ağustos tarihleri arasında yapılacak festivalde sergi, konser, söyleşi ve atölyelerden oluşan 300’den fazla etkinlik sanatseverlerle buluşacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği festivalde binden fazla sanatçı yer alacak.
Türk Dil Kurumu bazı sözcüklerin yazımını değiştirdi
Türk Dil Kurumu (TDK) Güncel Türkçe Sözlüğün 12. baskısı ile birlikte pek çok sözcüğün yazımında değişikliğe gitti. Artık unvan değil ünvan; çiğ börek değil çi börek; kümeden düşmek değil küme düşmek. İşte o sözcüklerden bazıları...