Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi TURKOVAC’ın Faz3 çalışmaları için gönüllüleri bekliyor
SAĞLIKİl Sağlık Müdürü İsmail Başıbüyük: ”Antalya olarak birinci doz aşılama oranımız yüzde 90,7, ikinci doz aşılama oranımız ise yüzde 75’tir”
ANTALYA (AA) Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Erciyes Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid19) aşısı TURKOVAC'ın Faz3 çalışmaları başladı.
İl Sağlık Müdürü İsmail Başıbüyük, yaptığı açıklamada, salgında artış olduğu bu dönemde virüsle savaşta en etkili silahın aşı olduğunu belirtti.
Aşının, hastalığı ağır geçirmeyi engelleme ve yoğun bakım ihtiyacını azaltma noktasındaki etkinliğinin tüm dünyada yapılmış pek çok araştırmayla ortaya konulduğunu vurgulayan Başıbüyük, aşısız grupların hem kendi hem de toplum sağlığı açısından tehlike oluşturacağını dile getirdi.
Aşı uygulama çalışmalarının hızla devam ettiğini anlatan Başıbüyük, şunları kaydetti:
"Antalya olarak birinci doz aşılama oranımız yüzde 90,7 ikinci doz aşılama oranımız ise yüzde 75'tir. Ülkemiz kaynaklarıyla yerli aşı çalışmalarında son aşamaya gelinmiş olup, TÜSEB ile Erciyes Üniversitesi iş birliğiyle geliştirilen TURKOVAC aşısı, 'TURKOVAC İnaktif Rapel (3.Doz) Faz3 Araştırması' kapsamında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulanmaya başlandı. Faz3 çalışmasına katılmak isteyen gönüllülerimizde 1860 yaş arasında ve daha önce 2 doz sinovac aşısı olması şartları aranıyor. Gönüllü olmak isteyen vatandaşlarımızı en kısa sürede 3. dozunu TURKOVAC aşısı yaptırmak üzere Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesine bekliyoruz."
Aşıyla ilgili bilgi almak isteyenlerin Antalya İl Sağlık Müdürlüğü Kovid 19 Çağrı Merkezini (0 242 238 34 68) arayabileceğini aktaran Başıbüyük, aşıdan sonra da kurallara uymak gerektiği uyarısında bulundu.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.