Anadolu uygarlıklarının izleri çağdaş sanatçıların yorumuyla İstanbul’da sergileniyor
GÜNDEMKültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla 130 Aralık arasında Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ”Anadolu Uygarlıklarından İzler İstanbul” projesi kapsamında, resim, heykel ve seramik alanlarında çağdaş Türk sanatçılarının eserleriyle oluşturulan seçki, sanatseverlerle buluştu
İSTANBUL (AA) Anadolu'nun kültürel dokusunun oluşmasına katkı sağlayan tarihi mirasın, sanat yoluyla aktarıldığı "Anadolu Uygarlıklarından İzler İstanbul" projesi "Bellek Kültepe" sergisinin açılışıyla başladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla 130 Aralık arasında Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen proje kapsamında, resim, heykel ve seramik alanlarında çağdaş Türk sanatçılarının eserleriyle oluşturulan seçki, sanatseverlerle buluştu.
Siret Uyanık'ın proje Koordinatörü olduğu, Galeri M Sanat galerisinin yürüttüğü "Bellek Kültepe" adlı sergi, 93 sanatçının Kültepe Tabletleri'ni konu alan eserlerinden oluşuyor.
"Serginin İstanbul AKM'de olması da bizim için çok önemli ve anlamlı"
Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent, serginin tarih, arkeoloji ve güzel sanatları buluşturan bir yönü olduğuna dikkati çekerek, "Genç sanatçılarla deneyim sanatçıların bir arada bulunması serginin bir diğer özelliği. Serginin İstanbul AKM'de olması da bizim için çok önemli ve anlamlı çünkü AKM, İstanbulluların çok özlediği, açılışını beklediği ve 1 ay önce hayatımıza dönen bir mekan." dedi.
Taşkent, AKM'nin opera salonu, tiyatro salonu, çok amaçlı salon, kütüphane, sergi mekanları ve sosyal donatılarıyla devasa bir kültür kompleksi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Kültür sanat eserleri deyince hayatımızı renklendiren ve bizi zenginleştiren şeyleri anlıyoruz. Estetik hazzı merkeze alarak bunun ekonomik döngü boyutunu da gözden kaçırmamamız lazım. Kültür sanat eserleri odağında fikri mülkiyeti ve yaratıcılığı barındıran kültür endüstrileri ürünüdür. Bakanlığımızın bir programı var ondan haberdar etmek isterim sizi. 'Gelecek Gençlerin' adıyla yararlanıcısı gençler olan bir kültür endüstrisi destek paketi açıkladık. Yararlanıcısı gençler olacak şekilde STK'lar, üniversite ve meslek birlikleri ilgili internet adresinden başvuru yapabilirler. Buradan amaçlanan 1629 yaş arası gençlerin üretici yaratıcılıklarını beslemek ve onlara katkı sunmak."
Kültepe kazı başkanı ve arkeolog Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu'nun danışmanlığını yaptığı sergide, resim, heykel ve seramik alanlarında 95 eser yer alıyor.
Sergi açılışının ardından Devlet Sanatçısı Şefika Kutluer, "Anadolu'nun Ruhu" adlı konser verdi. Konserde Kutluer'e European Baroque Ensemble eşlik etti.
Proje kapsamında, yarın AKM'de, Prof. Süleyman Saim Tekcan, Prof.Dr. Fikri Kulakoğlu, Prof.Dr. Adnan Tepecik, Doç.Dr. Mutlu Başkaya ve Ankara Resim Heykel Müzesi Müdürü Erdem Akkurt konuşmacı olduğu "Anadolu Uygarlıkları ve Sanat Üzerine" başlıklı panel düzenlenecek.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.