Almanyada İslam Din Görevlileri Eğitimi programı
GÜNDEMDiyanet İşleri Türk İslam Birliği Genel Başkanı Kazım Türkmen: Dini personelin eğitimi öncelikli olarak dini cemaatlerin alanı ve görevidir. Devlet dini cemaatleri bu konuda destekler ancak belirgin olamaz. Bu süreç Almanyada maalesef yanlış zemin üzerinde tartışılmaktadır
DAHLEM (AA) Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletindeki Dahlem beldesinde, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından verilen "İslam Din Görevlileri Eğitimi" programı başladı.
DİTİB Dahlem Uluslararası Gençlik Buluşma Merkezinde başlatılan programla, ilahiyat mezunlarına pratik eğitim verilerek, camilerde görev yapmak üzere yetiştirilmesi hedefleniyor.
Programın açılışına DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, Almanya Federal İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Markus Kerber, DİTİB eyalet birlikleri, dini istişare kurulu başkanları ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
DİTİB'in Türkiye'den gönderilen ilahiyat fakültesi mezunu din görevlilerinin çok yönlü bilgi ve tecrübelerinden on yıllardır istifade ettiğini hatırlatan Türkmen, "Dini personelin eğitimi öncelikli olarak dini cemaatlerin alanı ve görevidir. Devlet dini cemaatleri bu konuda destekler ancak belirgin olamaz. Bu süreç Almanya'da maalesef yanlış zemin üzerinde tartışılmaktadır." dedi.
Türkmen, çok dilli din görevlilerine olan ihtiyacın kendilerinin 2006'da Uluslararası İlahiyat Programını (UİP) hayata geçirmelerine vesile olduğunu kaydetti.
Bu öğrencilerin Müslümanların yardımları ile finanse edilen bir burs programı dahilinde ilahiyat eğitimine tabi tutularak ilahiyatçı olarak mezun olduklarını hatırlatan Türkmen, şöyle devam etti:
"Bugün burada gelecek iki yılda din görevlisi olarak eğitim görecek 24 kişilik ilk ilahiyatçılar grubu ile başlangıç yapacağız. Başka gruplar yakın bir zamanda bunu takip edecektir. Bunun finansmanını sınırlarını zorlasa da DİTİB kendi bütçesinden karşılayacaktır. UİP mezunlarının yanı sıra Alman ilahiyat fakülteleri mezunları da pratik ağırlıklı ikinci eğitim bölümüne geçmiş olacaklar."
Almanya Federal İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Kerber de bugünün hem DİTİB hem de Almanya'da yaşayan Müslümanlar için önemli bir gün olduğunu söyledi.
DİTİB'in Almanya'daki en büyük dini teşkilat olduğunu vurgulayan Kerber, "Almanya genelinde 2 binden fazla öğrenci Alman üniversitelerinde ilahiyat eğitimi almakta. Gerek bu üniversite mezunlarının gerekse UİP mezunlarının burada pratik eğitim alacak olması çok önemlidir." diye konuştu.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?