Almanya Başbakanı Scholz, Kosova’da
GÜNDEM
PRİŞTİNE (AA) Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Balkanlar turu kapsamında Kosova'yı ziyaret etti.
Scholz, başkent Priştine’deki temasları kapsamında, Kosova Başbakanı Albin Kurti tarafından karşılandı.
Kosova Hükümet Binasında yaklaşık 1 saat görüşen iki başbakan, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.
Almanya Başbakanı Scholz, Kosova Başbakanı Kurti'nin mayıstaki Almanya ziyaret ile kendisinin şimdiki Kosova ziyaretinin "iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar yakın olduğunu" gösterdiğini söyledi.
Mevkidaşıyla görüşmesinde Kosova vatandaşları için vize serbestisi de dahil olmak üzere bir dizi konuyu görüştüklerini belirten Scholz, vize serbestisi sürecini desteklemeleri için Avrupa Birliği (AB) partnerlerini ikna etme yönünde çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
AB arabuluculuğunda devam eden KosovaSırbistan diyaloğuna değinen Scholz, Kosova için bu sürecin ilerletilmesi ve karşılıklı tanıma ile sonuçlanmasının önemli olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
"Diyalog, Kosova'nın daha fazla Avrupa perspektifini de açan bir yoldur. Bu diyalogda yapıcı bir tutum Kosova'daki tüm vatandaşların çıkarınadır. İki ülke arasındaki siyasi bir anlaşma, yatırım ve istihdam, Kosova'daki gençlerin perspektifi için önemli bir koşuldur. Anlaşmanın, sonunda Kosova'nın tanınma sorununun da çözmesi gerektiği açık. Çünkü birbirini tanımayan iki ülkenin AB üyesi olması düşünülemez."
"Açık Balkan" (Open Balkan) girişimini de yorumlayan Scholz, ülkesinin bölgesel piyasaya yüksek öncelik verdiğini söyleyerek "ulaşılabilir ilerlemenin" önemine değindi.
Almanya'dan destek talebi
Kosova Başkan Kurti de başında bulunduğu hükümetin, zor şartlara rağmen reformlar yaptığını vurguladı.
Görüşmede, ülkesinin AB kurumlarına üyelik süreci için Almanya'nın desteğini talep ettiğini dile getiren Kurti, şöyle devam etti:
"Avrupa vaatleri ve perspektifine uygun bir şekilde Avrupa Birliğine entegrasyon için gerekli reformların yapılması doğrultusunda çalıştığımıza dair Şansölyeye garanti verdim. Kosova'nın Avrupa Konseyine üyeliği noktasında Almanya'dan destek talebimiz tamamen anlayışla karşılandı. Yıl sonuna kadar başvuru yapmayı planladığımız Avrupa Birliği üyelik adaylığı statümüz yönündeki arzumuzu devam ettiriyoruz."
Kosova ve Sırbistan arasındaki diyalog sürecine de değinen Kurti, "Kosova'nın yaratıcı, yapıcı ve kararlı taraf olduğunu ancak Sırbistan'ın, Kosova'nın Berlin Süreci kapsamında sunduğu çözümleri engellemeye devam ettiğini" belirtti.
Berlin Süreci'nin, Batı Balkan ülkeleri arasında iş birliği noktasında en iyi olanak olduğunu dile getiren Kurti, Scholz'un önderliğinde bu sürecin yeniden canlandırılmasını sabırsızlıkla beklediklerini sözlerine ekledi.
Kosova'ya ilk ziyareti kapsamında Scholz, başkent Priştine'de bulunan Kosova Barış Gücü (KFOR) bünyesindeki Alman birliklerini de ziyaret edecek.
Kosova'nın ardından Alman Başbakan'ın, diğer bölge ülkelerini de ziyaret etmesi bekleniyor.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?