Alışveriş Merkezi Emekçileri Sendikası kuruldu
GÜNDEMAVMES Genel Başkanı Can Daştan: İş hayatında büyük bir eksikliği giderecek olan sendikamız keyfiyet değil zorunluluktur Alışveriş Merkezi Emekçileri Sendikası, yoğun çalışma temposunda ezilen bu kardeşlerimizin emeklerinin karşılıklarını alması, iş kanununa uygun ve bireyin çalışma sınırı üzerinde olan bu koşulların asgari şartlarda düzenlenmesi ve kurgulanması amacı ile faaliyetlerine başlamıştır
ANKARA (AA) Alışveriş Merkezi Emekçileri Sendikası (AVMES) Genel Başkanı Can Daştan, "İş hayatında büyük bir eksikliği giderecek olan sendikamız, keyfiyet değil zorunluluktur." dedi.
Daştan, bir otelde düzenlediği basın toplantısında AVM çalışanlarına yönelik "Alışveriş Merkezi Emekçileri Sendikası" ismiyle bir sendika kurmak için 19 Şubat'ta yaptıkları başvurunun bugün itibarıyla tamamlandığı belirtti.
Türkiye genelinde alışveriş merkezleri emekçilerini temsilen faaliyete başladıklarını vurgulayan Daştan, şöyle konuştu:
"Sayın Cumhurbaşkanımızın 2023 hedefleri kapsamında ekonomik bir güç olmanın evrenselleşmeden mümkün olmadığını görmekteyiz. Çalışma alanında evrensel hukuk ve insan hakları normları içerisinde çalışan, daha çok istihdam, düzenli ve artan üretim, daha çok katma değer amaçlı çalışma ortamı sağlamak amacında olacağımızı belirtmek isterim."
Daştan, sendikalaşma oranının Avrupa'nın gelişmiş herhangi bir ülkesinde yüzde 80'lerde iken bu oranın Türkiye'de yüzde 9 olduğunu belirterek, "Ekonomik anlamda faaliyetsel sürdürülebilirlik, işçi işveren mutluluğuna bağlıdır. Ülkemizde de tüm gelişmiş dünya ülkelerinde olduğu gibi çalışan hakları, iş verimliliği, evrensel iş normları hayata geçirilmeli, işçiişveren bütünlüğü sağlanmalıdır." diye konuştu.
AVM'lerin hemen hemen her şehirde hızla yaygınlaşan, büyüyen ve istihdam sağlayan ticaret merkezleri olduklarına işaret eden Daştan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülkemizde 450'nin üzerinde alışveriş merkezlerinin yanı sıra, cadde mağazaları ve kurumsal market zincirleri bünyesinde yaklaşık bir milyon çalışan bulunmaktadır. Tüm çalışanların eğitimli, alanında uzman, genç ve dinamik bir kitleyi oluşturması ülkemizin aktif potansiyeline güç katmaktadır ancak bu çalışan kitlemizin emeklerinin karşılığını tam olarak alamıyor olması da en büyük sorunlarımızdandır."
Sorunların tespit edilerek ilgili işveren veya yetkili kurumlara iletilmesini ve çözüme kavuşturulmasını amaçladıklarını ifade eden Daştan, şunları söyledi:
"İş hayatında büyük bir eksikliği giderecek olan sendikamız, keyfiyet değil zorunluluktur. Bu amaçla oluşturduğumuz Alışveriş Merkezi Emekçileri Sendikası, yoğun çalışma temposunda ezilen bu kardeşlerimizin emeklerinin karşılıklarını alması, iş kanununa uygun ve bireyin çalışma sınırı üzerinde olan bu koşulların asgari şartlarda düzenlenmesi ve kurgulanması amacı ile faaliyetlerine başlamıştır."
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?