Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı Başkanı Canatan: "Talasemi hastaları kan bulamamaktan korkuyor"
SAĞLIK
ANTALYA (AA) Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı (AKHAV) Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, talasemi hastalarının yeni tip koronavirüsten (Kovid19) değil, kan bulamamaktan korktuğunu söyledi.
Vakıf, Türk Kızılay Derneği Akdeniz Bölge Müdürlüğü ve Antalya Talasemi Derneği iş birliğinde, Kovid19 salgını sürecinde kan bulmakta sıkıntı yaşayan talasemi hastaları için "Kan Annesi ve Kan Babası" adlı kan bağışı kampanyası başlattı.
Canatan, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü dolayısıyla vakıfta düzenlenen basın toplantısında, talasemi hastalarının yaşam boyu düzenli kan bağışına ihtiyacı olduğunu anımsattı.
Kovid19 ve ramazan ayı dolayısıyla hastaların kana ulaşmada sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan Canatan, gönüllü bağışçı bulmakta zorlandıklarını ifade etti.
Bu nedenle yaklaşık 10 yıl önce gerçekleştirdikleri ve başarılı sonuç elde ettikleri kampanyayı bugün yeniden gündeme getirdiklerini aktaran Canatan, "Şu ana kadar iki talasemi hastamızın Kovid19'a yakalandığını, sağlıklarına kavuştuklarını biliyoruz. Talasemi hastaları Kovid19'dan değil, kan bulamamaktan korkuyor." diye konuştu.
Özellikle 1865 yaş arası sağlıklı bireylerin bağış yapmak için Türk Kızılay'a başvurmasını isteyen Canatan, bağışçıların "Talasemi hastaları için başvuruyorum." demesi halinde hastaların ihtiyacına göre kan dağılımının yapılacağını bildirdi.
"Stoklarımız azaldı"
Türk Kızılay Derneği Akdeniz Bölge Müdürü Tufan Ertop da salgın nedeniyle insanların evde kaldığını, kan bağışında ciddi oranda düşüş yaşandığını anlattı.
Stokların azaldığına işaret eden Ertop, "Koronavirüs hastalarına odaklanmışken bazı hasta gruplarını unuttuk. Bunların başında talasemi hastaları geliyor. Türkiye'de ciddi oranda kan ihtiyacı duyan talasemi hastalarımız var. Talasemi hastalarını şimdiye kadar mağdur etmedik ama stoklarımızın azalması nedeniyle mağduriyet yaşayabileceklerini öngörebiliyoruz." ifadelerini kullandı.
Antalya Talasemi Derneği Başkanı Dilek Kaplan, kan yoksa talasemi hastaları için hayat olmadığını kaydetti.
Kan bulamadıklarında çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını vurgulayan Kaplan, "Kan bulamazsak başımız, eklemlerimiz ağrıyor. Bağışıklığımız düşüyor, hayat hiç de keyifli olmuyor." dedi.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.