Adalet Mesleki Eğitim Merkezlerinin yaygınlaştırılması hedefleniyor
GÜNDEMCeza infaz kurumlarındaki hükümlü ve tutuklulara okuryazarlık, ilkokul, ortaokul, lise öğretiminin yanı sıra mesleki eğitimin de verildiği merkezlerde, bulunduğu yöreye uygun, maddi getirisi yüksek, istihdam imkanı geniş eğitim programları uygulanıyor
ANKARA (AA) Adalet Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının iş birliğiyle tutuklu ve hükümlülerin hem okul hem de mesleki eğitim alabildikleri Adalet Mesleki Eğitim Merkezlerinin (MEM), önümüzdeki dönemde yaygınlaştırılması planlanıyor.
Adalet Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, iki bakanlık arasında imzalanan Eğitim ve Öğretim İş Birliği Protokolü kapsamında MEM, ilk kez 2020'de Sincan Ceza İnfaz Kurumu yerleşkesinde açıldı.
MEM'lerin sayısı, 28 Aralık 2021'de Foça Ceza İnfaz Kurumu'nda Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in katılımıyla yapılan törenin ardından ülke genelinde 20'ye ulaştı.
Ankara, Adana, Edirne, Kocaeli, Kahramanmaraş, İstanbul (Silivri ve Maltepe), Niğde, Balıkesir, Kırşehir, Elazığ, Diyarbakır, Kayseri, Trabzon, İzmir (Foça ve Aliağa), Afyonkarahisar, Isparta, Kilis ve Bursa'da bulunan MEM'lerde hükümlü ve tutuklulara okuryazarlık, ilkokul, ortaokul, lise öğretiminin yanı sıra mesleki eğitim veriliyor.
Merkezlerle ayrıca, bulunulan yöreye uygun, maddi getirisi yüksek, istihdam imkanı geniş farklı dallarda eğitim programları yer alıyor.
Hükümlü ve tutukluların tahliye olduktan sonra meslek sahibi olmaları ve kendi işlerini kurmalarını amaçlayan MEM'lerin eğitim alanları ve bu merkezlerde uygulanan programlarından bazıları şunlar:
"Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, elektrikelektronik teknolojisi, inşaat teknolojisi, mobilya ve iç mekan tasarımı, gıda teknolojisi, süt ve süt ürünleri işlemeciliği, fırıncılık, aşçılık, güzellik ve saç bakım hizmetleri, ahşap doğrama kursu, bahçe bitkileri dalı, otomotiv mekaniği, yapı yüzey kaplama kursu, kuyumculuk teknolojisi, el sanatları teknolojisi kursu, yiyecek içecek hizmetleri, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, tarım, et ve et ürünleri işlemeciliği, metal teknolojisi, seramik ve cam teknolojisi, moda tasarım teknolojileri, konaklama ve seyahat işletmeciliği, kantin işletmeciliği, demir atölyesi, inşaat ve boya atölyesi, yangın tüpü dolum atölyesi, motorlu araçlar bakım onarım atölyesi, marangoz, hediyelik eşya, terzi, kaynakçılık, mermer işleme, meyve yetiştiriciliği, seracılık ve tarla bitkileri yetiştiriciliği."
İlginizi Çekebilir
Kira sözleşmelerinde e-Devlet dönemi başladı
Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmet, bugün itibarıyla vatandaşların kullanımına açıldı.
İsrail ile ticari ilişkileri tamamen durdurduk
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "85 bin tonun üzerinde yardımı Mısır üzerinden Gazze'ye ulaştırdık. Gazze'ye en fazla yardım ulaştıran ülke konumundayız. Gazze soykırımına tepki olarak İsrail ile ticari ilişkileri tamamen durdurduk. 9,5 milyar dolarlık ticaret hacminden vazgeçtik" dedi.
Gazze'nin kuzeyinde 100 bini aşkın Filistinli aç ve susuz
Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü, yaklaşık bir aydan beri İsrail ordusunun sıkı abluka ve saldırılarına maruz kalan Gazze Şeridi'nin kuzeyinde 100 binden fazla Filistinlinin aç ve susuz kaldığını açıkladı.
TBMM'de bu hafta hangi konular görüşülecek?
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemi yeni haftada da yoğun olacak. Meclis Genel Kurulu'nda 9. Yargı Paketi ele alınacak. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ise 4 bakanlığın bütçesi görüşülecek.