38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı
GÜNDEMProf. Dr. İlber Ortaylı: Tarihçi olmak için önce kronoloji, sonra senkronoloji bilmeniz gerek. Ardından metin okuma, el yazısı okuma... El yazısı bilmediğiniz bir dildeyse o dili öğrenmeniz gerek. Bunlar yapılmadan tez yazılmaz Gazeteci ve yazar Doğan Hızlan: Cumhuriyet dönemini anlayabilmek için edebiyata yansıyan isimlerinden Şevket Süreyya Aydemir, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Reşat Nuri Güntekinin muhakkak okunması gerek
İSTANBUL (AA) Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında, "Atatürk ve Cumhuriyet: Kültür ve Tarihte Değişimler" başlıklı söyleşi gerçekleştirildi.
TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle düzenlenen fuarda, Demirören Medya tarafından düzenlenen vefatının 81. yılında Atatürk'ün ve Cumhuriyet'in konuşulduğu söyleşide, Doğan Hızlan ve Prof. Dr. İlber Ortaylı konuşmacı olarak yer aldı.
TÜYAP Fuar ve Kongre MerkeziBüyükçekmece'de Interexpo Salonu'nda düzenlenen söyleşide konuşan Ortaylı, iki harp arasında zor şartlar yaşandığını belirterek, "İnsanlar açtı, imparatorluklar yıkılmıştı ve işsizlik artmıştı. Bugün aklınıza gelmeyecek şeyler vardı. Mesela herkese eğitim verilmezdi. Parası olanlar okurdu. Bütün bu vakaları bilmeden Cumhuriyet dönemi değerlendirilemez. Türkiye'nin o yüzden kıymetini bilmek lazım." dedi.
"Eski vesikaları okuyamayanlar tarihi bilemez"
Türkiye tarihçiliğinin teknik olarak "eski vesikaları okuyanlar" ve "eski vesikaları okuyamayanlar" şekilde iki sınıfa ayrıldığını belirten Ortaylı, okumayanların daha çok siyaset bilimi, sosyoloji gibi disiplinlerden gelenlerden olduğunu ve çoğunlukla bu kişilerin tarihi bilmediklerini söyledi.
Ortaylı, tarih bilmeden Mustafa Kemal Atatürk devrini yazmanın mümkün olmadığını vurgulayarak, "Bir işi ortaya attığınız zaman oturur okursunuz. Tarihçi olmak için önce kronoloji, sonra senkronoloji bilmeniz gerek. Ardından metin okuma, el yazısı okuma... El yazısı bilmediğiniz bir dildeyse o dilini öğreneceksiniz. Bunlar yapılmadan tez yazılmaz." diye konuştu.
Doğan Hızlan da Ortaylı'nın hürriyet kitaptan çıkan "Nutuk" için yazdığı ön sözde Cumhuriyet tarihindeki figürlerin nesnel bir şekilde görülebileceğini aktardı.
Atatürk'ün ve Cumhuriyet tarihinin temel kitaplarının bilinmesi gerektiğine değinen Hızlan, özellikle Cumhuriyet'in edebiyata yansıyan isimlerinden Şevket Süreyya Aydemir, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Reşat Nuri Güntekin'in muhakkak okunması gerektiğini anlattı.
Hızlan, Cumhuriyet devri üzerine yabancılardan bir eser okumak isteyenlere Bernard Lewis ve Türkiye tarihi uzmanı Andrew Mango'yu tavsiye ederek, Lewis'in çok sesli müzik ile tek sesli müzik arasındaki farka yönelik şu görüşlerini aktardı:
"Tek sesli müzikte birisi söyler ve idare eden birisi olmaz çünkü aynı nota çalınır. Ama çok sesli Batı müziğinde her sazın, her enstrümanın partisyonu ayrıdır. O sonra bir şef tarafından yönetilir ve bu uyumu sağlar. İşte Lewis bu demokrasidir diyor."
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?