25 bin hasta organ bekliyor
SAĞLIKOrdu İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu: Ülkemizde maalesef Bakanlığımız sisteminde kayıtlı 25 bin hasta organ beklemekte ve bu listeye her yıl 6 binin üzerinde yeni hasta eklenmektedir
ORDU (AA) Ordu İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Türkiye'de sistemde kayıtlı 25 bin hastanın organ beklediğini ve bu listeye her yıl 6 binin üzerinde yeni hasta eklendiğini bildirdi.
İl Sağlık Müdürlüğünce, Türkiye Sağlık Merkezi ve aile sağlık merkezlerinde görevli organ ve doku bağışı sorumlularına yönelik toplantı düzenlendi.
Ünye İlçe Sağlık Müdürlüğünde organize edilen toplantıda, bu yıl ve bundan sonra yapılacak çalışmalar değerlendirildi.
İl Sağlık Müdürü Kasapoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, organ bağışının önemine işaret ederek, "Unutmamak gerekir ki her bağış yeni bir hayattır." dedi.
Çabalarının organ ve doku bekleyen hastaların bir an önce normal hayatlarına dönmesi olduğunu belirten Kasapoğlu, "Türkiye organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. Aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizliktir." diye konuştu.
"Her yıl organ bekleyen 1300 hasta hayatını kaybediyor"
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de organ yetmezliği nedeniyle organ nakli bekleyen hastaların önemli sorun oluşturduğunu anlatan Kasapoğlu, "Ülkemizde maalesef Bakanlığımız sisteminde kayıtlı 25 bin hasta organ beklemekte ve bu listeye her yıl 6 binin üzerinde yeni hasta eklenmektedir. Bekleyen hastaların da her yıl yaklaşık 1300'ü organ bulunamadığından hayatını kaybetmektedir. Bu hastaların tek umudu organ bağışıdır." ifadelerini kullandı.
Kasapoğlu, İl Sağlık Müdürlüğü olarak gerek bu toplantılarda, gerekse halkı bilinçlendirmek amacıyla açılan stantlarda vatandaşları organ bağışı konusunda bilgilendirmeyi hedeflediklerini aktardı.
Herkesin organ bağışında bulunması gerektiğini vurgulayan Kasapoğlu, şunları kaydetti:
"Herkes yakınlarını bu konuda bilinçlendirmeli ve ancak bu sayede ihtiyacı olduğunda organ bulabileceğini bilmelidir. Birçok hasta bağışlanmış bir organ için beklerken ölmektedir. Bağışlanmış bir organ, başarılı bir nakilden sonra gerçek bir yaşam armağanıdır. Sizden sonra geride bırakacağınız en güzel miras, hayatta iken yapacağınız organ bağışıdır."
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.