© Müzakerat 2017 - 2021

2024'te rüzgar bizden yana esecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün Türkiye’ye karşı esen rüzgârların 2024’ün ikinci yarısından itibaren destekleyici bir nitelik kazanacağını söyledi. Kaynak girişi sayesinde cari açığın azalıp kurun istikrar kazanacağını belirten Şimşek, “Bu da enflasyonu ve beklentileri olumlu yönde etkileyecek” dedi.

"Türkiye’ye çok büyük ilgi var"

İstanbul’da JP Morgan’ın ev sahipliğinde yaptığımız toplantıya ilgi çok büyüktü. Ben eskiden bu sektörde çok uzun yıllar çalıştım. Genelde ağustos ayında özellikle Avrupa’dan fon yöneticileri bu tür etkinliklere katılmazlar. Ağustos ayı büyük oranda tatil ayıdır. İşlerin nispeten rölantiye alındığı yavaşladığı bir aydır. İlgi çok büyük çünkü uzun bir süre sonra Türkiye’de bir dezenflasyon programı, kalıcı bir şekilde enflasyonu kontrol altına alma, cari açığı kontrol altına alma programı oldu. Türkiye her zaman yabancıların ilgilenmesi gereken potansiyeli çok büyük bir ülke. Yatırımcılara da anlattım sunumumda. O toplantıda “Bana dünyada nüfusu 85 milyon ve kişi başına milli geliri 10 bin dolar olan kaç ülke sayabilir misiniz?” dedim. “Türkiye hariç 5 tane ülke var” dediler. ABD, Çin, Rusya, Meksika ve Japonya… 6’ncı ülkeyi sayamazsınız. 6’ncı ülke Türkiye. Dolayısıyla Türkiye potansiyeli de pazar büyüklüğü de çok büyük bir ülke. Biz dünya normlarına uygun, kurala dayalı politikalar güdersek Türkiye’ye kaynak akışında herhangi bir sorun olmaz. Potansiyel kesinlikle vardı görüşmelerimizde. Biraz bekle-gör modundalar, doğru adımlar atıldığına inanıyorlar. Bunların devamı gelir mi, noktasında bir bekle- gör modunda. Hisse senedi yatırımcıları öyle değil. 8 haftadır üst üste net girişler var borsaya yani net olarak dışardan bir fon girişi var.

 

"Kamu şirketleri hiç gündeme gelmedi"

Ülkemiz büyük bir deprem felaketi yaşadı. Bu depremin sonucunda ortaya çıkan finansman ihtiyacını dış kaynak ile gidermemiz ve uzun vadeye yaymamız makroekonomik dengeler açısından önemli. Bütün bu ülkelerle ihracatın finansmanı önemli bir başlık. İkili müzakerelerde depremin ve ihracatın finansmanı ülkemize yatırım çekilmesi hususundaki konulara öncelik verdik. BAE örneğinde telaffuz edilen anlaşmaya bağlanan rakam yarısı muhtemelen enerji sektörüne yapılacak yatırımlar. Bunlar Türkiye'nin cari açığını azaltacak. Geriye kalanı önemli oran depremin finansmanı ihracatın finansmanı gibi ona benzer hususlar. Cumhurbaşkanı'mızın da ifade ettiği gibi burada biz herhangi bir kamu şirketinin satılmasını gündeme dahi getirmedik.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER